Mercedes-Benz heeft de nieuwe V-Klasse onthult. Dat is eigenlijk de opvolger van de Viano, de personenwagenversie van de Vito. Maar de V-Klasse is meer dan dat.

Mercedes-Benz weekt met de nieuwe V-Klasse de MPV-versie meer los van de bedrijfswagen Vito. De V-Klasse is meer een model op zich, Mercedes-Benz noemt ‘m dan ook 'de Mercedes-Benz onder de full-size MPV’s'. En full-size dat is ‘ie, met een lengte van tussen de 4,90 en 5,37 meter, afhankelijk van de gekozen uitvoering.

De V-Klasse wordt standaard geleverd met zes stoelen, verdeeld over drie rijen. Optioneel levert het merk twee achterbanken, waarmee het totaal aantal zitplaatsen op acht komt. Ook luxe VIP-stoelen zijn leverbaar, net als een opklapbaar tafeltje waarmee je een ‘vergaderopstelling’ kunt creëren. Het interieur is luxe aan te kleden, met (nappa)leder, houtlook afwerking, airconditioning met meerdere comfortstanden en een Burmester audiosysteem. Ook levert Mercedes-Benz actieve stoelventilatie. Een 7 inch beeldscherm is standaard, net als een uitgebreid audiosysteem, een elektronische handrem en airconditioning. De Avantgarde-uitvoering voegt sfeerverlichting, led-koplampen en geluidsisolerende ramen toe.

Mercedes-Benz V-Klasse

De V-Klasse wordt leverbaar met diverse actieve en passieve veiligheidssytemen uit de andere personenwagens van het merk. Voor een ‘busje’ zijn zaken als een inparkeersysteem, 360 graden camera’s, verkeersbordenlezer, adaptieve cruise control en een systeem dat waarschuwt voor aanrijdingen bijzonder. Voor meer comfort levert Mercedes-Benz de V-Klasse optioneel met actieve dempers, die de demping aanpassen aan de rij-omstandigheden.

De V-Klasse wordt in eerste instantie alleen leverbaar met dieselmotor. Er zijn drie smaken, maar in alle gevallen dient de bekende 2,1 liter CDI-motor als basis. De V 200 CDI heeft 136 pk, de V 220 CDI 163 pk en het topmodel is de V 250 CDI met 190 pk. Die laatste heeft standaard een 7G Tronic-automaat met vier rijstanden. Mercedes-Benz geeft een verbruik op van minimaal 5,7 l/100 km (1 op 17,5).

De V-Klasse is vanaf april te bestellen en staat in juni bij de dealer. De prijzen zijn nog niet bekend.