In Rotterdam is zaterdag de eerste slooppremie uitgedeeld. De provincie Utrecht kondigde op dezelfde dag aan maximaal 5 miljoen euro te reserveren voor de sloopregeling per 1 januari 2015 in de stad Utrecht. De grote steden willen af van oude, vervuilende auto's.

De sloopregeling is weer helemaal terug. Dit keer niet op nationaal niveau, maar voor bewoners en ondernemers van Den Haag, Rotterdam en Utrecht. In de grote steden wordt in 2015 gemeten of voldaan wordt aan de nieuwe Europese luchtkwaliteitsnormen. Om daaraan te voldoen proberen de gemeentebesturen massaal van vervuilende, oude auto's af te komen. 

Rotterdam

In Rotterdam ontving milieuwethouder Alexandra van Huffelen gisteren de auto die de sloopregeling aldaar van start deed gaan. Rotterdamse eigenaren van een benzineauto met een bouwjaar vóór 1992 ontvangen bij inlevering een bedrag van 1.000 euro. Voor diesels van vóór 2005 ligt de slooppremie op 2.500 euro. 

Schaf je in plaats van de sloopauto een elektrische auto aan dan wordt dat met 4.500 euro extra beloond. Ook bij een nieuwe auto op groengas stijgt de slooppremie. Rotterdam heeft geld voor maximaal vijfduizend sloopauto's. Dit kunnen personen- maar ook bestelwagens zijn.

Autosloop

Utrecht

Utrecht voert op 1 januari 2015, de datum dat vervuilende auto's uit het centrum van de stad worden geweerd, een sloopregeling in. Deze loopt tot uiterlijk 30 juni 2015, of tot wanneer de pot van 5 miljoen euro leeg is. Een slooppremie van maximaal 2.000 euro wordt uitgekeerd voor te slopen benzineauto's van vóór 1 juni 1992 en dieselauto's ouder dan 1 januari 2006. Inruil voor een 'schone auto' kan nog eens 100 tot 250 euro extra opleveren.

Den Haag

In Den Haag, waar al sinds halverwege 2013 een regeling loopt, is het einde juist in zicht. Nog tot eind deze maand kun je een personen- of bestelwagen inleveren; is dit een benzineauto van vóór 1990 of een diesel van uiterlijk 2004 dan ontvang jeeen slooppremie van maximaal 3.500 euro van de gemeente. 

Update: Amsterdam

Ook Amsterdam bereidt een nieuwe sloopregeling voor, zo meldt dagblad Het Parool. In de tweede helft van het jaar kunnen Amsterdammers een nog onbekende slooppremie ontvangen zodra ze hun auto plús parkeervergunning opgeven.