Lancia Delta

Begin deze maand werd definitief duidelijk dat Lancia min of meer ophoudt te bestaan. Hoe ziet de afbouw van het merk eruit in Nederland? Veel is nog onduidelijk, maar er sijpelt langzaam meer informatie naar buiten.

Met de korte mededeling dat Lancia een ‘Italy only-merk’ wordt maakte moederbedrijf Fiat Chrysler begin deze maand duidelijk dat er in de ambitieuze toekomstplannen van het concern weinig plaats is voor Lancia. Via Automotive News komt nu iets meer informatie naar buiten over hoe de afbouw van het merk eruit gaat zien.

Als je nog een nieuwe Delta wilt kopen dan kan dat alleen nog dit jaar. Aan het eind van het jaar stopt de productie van de ruime hatchback. De Flavia en Thema worden nu al langzaam uitgefaseerd en voor de Voyager MPV valt volgend jaar het doek. De Ypsilon blijft voorlopig leverbaar, Lancia heeft voor volgend jaar zelfs een update in de planning staan voor de stadsauto. Het is nog niet zeker of de vernieuwde uitvoering hier leverbaar wordt.

Het is aannemelijk dat er rond 2016 geen Lancia’s meer verkrijgbaar zijn buiten Italië. Als je dus nog een nieuwe Lancia wilt kopen heb je nog even de tijd, maar dat geldt dus alleen voor de Ypsilon. Dat is namelijk tegen die tijd het enige model dat Lancia nog heeft. Deze auto is in Italië bijzonder populair en blijft daarom daar verkrijgbaar.

Lancia-fans in Europa zijn verbolgen over het verdwijnen van ‘hun’ merk. Er zijn online-petities geopend om het merk te behouden en de Facebook-pagina Si a Lancia, No a Marchionne (Ja tegen Lancia, Nee tegen Marchionne, Sergio Marchionne is de CEO van Fiat Chrysler) heeft in korte tijd bijna 9.000 likes gehaald.