Fisker Karma

'Coming soon: the New Fisker'. Onder nieuw eigendom worden voorbereidingen getroffen om de elektrische auto Fisker Karma weer terug te doen keren op de automarkt.

Voor het eerst sinds de overname van het Amerikaanse automerk Fisker is er weer een teken van leven te bekennen. Op de website TheNewFisker doet nieuwe eigenaar Wanxiang de plannen uit de doeken.

Het groene karakter van de Fisker-modellen - de Karma is een elektrische auto met zogenaamde range-extender - blijft behouden en wordt waar mogelijk 'naar het volgende niveau' getild.

Behalve de herintroductie van de Karma gelooft het nieuwe management ook in de toekomstige productie van de sedan Atlantic, de shooting-brake Surf en de coupé-cabrio Sunset. "Het Karma-platform maakt het The New Fisker mogelijk een heleboel varianten te ontwikkelen die tegemoetkomen aan de wensen van onze klanten." Ook de bodemplaat van de Atlantic zou die mogelijkheid bieden. 

Het Karma-platform maakt het The New Fisker mogelijk een heleboel varianten te ontwikkelen

Waarom is de productie van de Karma eigenlijk nog niet opnieuw opgestart, zo vragen velen zich ondertussen af. Op de site doet Wanxiang uit de doeken dat tijdens de stilligende productie, het bijna-faillissement en de veiling van Fisker veel werknemers het bedrijf verlaten hebben. Ook hebben toeleveranciers hun capaciteit aan andere klanten toegekend of de benodigde machines stilgelegd. 'Het nieuwe Fisker' onderzoekt nu of het Finse Valmet - waar de Karma in 2011 en 2012 werd gebouwd - nog steeds de juiste locatie is. De aangekochte fabriek in het Amerikaanse Delaware wordt als alternatief bekeken.

Daarnaast buigt het bedrijf zich over de technische problemen waarmee de Fisker Karma kampte - die moeten eruit zijn voor het bedrijf opnieuw gaat leveren. De herstart vindt alleen plaats 'wanneer we vertrouwen hebben in de kwaliteit van de auto's die we produceren', zo staat op de nieuwe site te lezen. 

Henrik Fisker ondertussen...

Oprichter van het merk en ontwerper Henrik Fisker is een van de personen die het bedrijf gedurende de laatste, enerverende jaren verlaten heeft. Nadat hij wat freelance werk afgeleverd heeft is hij onlangs een samenwerking aangegaan met een grote Amerikaanse Ford-dealer, Galpin Motors. Diens tuningtak Galpin Auto Sports is bekend van het MTV tv-programma Pimp my Ride. Henrik en Galpin zouden werken aan de 'ultieme Amerikaanse muscle car'. Meer hierover weten we op 20 november, wanneer Henrik Fisker een persconferentie geeft op de autoshow van Los Angeles.