Op luchthaven Spaceport America is vannacht (Nederlandse tijd) de Land Rover Discovery Sport onthuld. Deze 5+2-zits premium SUV volgt de Freelander op.

Eerst maar eens een fabeltje uit de weg ruimen: De Discovery Sport is geen afgeleide van de Land Rover Discovery. Het is daarentegen het eerste model - een compacte premium SUV - van de nieuwe familie van vrijetijdsmodellen die Land Rover wil introduceren. Daarmee vervangt de nieuwkomer de Land Rover Freelander, waarmee dit segment sinds 1997 werd bediend.

Land Rover geeft drie kenmerken mee aan de nieuwe Discovery Sport-familie: proporties, houding en 'geoptimaliseerd interieurvolume'. De proporties zijn niet groter dan bij bestaande vijfzits premium-SUV's, terwijl de auto optioneel zeven zitplaatsen aanbiedt - iets wat we al zagen op de teaser

Interieur Land Rover Discovery Sport 2014

Dat heeft natuurlijk geleid tot een optimaal ingedeeld interieur, met bijvoorbeeld slimme bergruimte, dat desondanks veel te bieden heeft. Zo zijn er bij alle rijen aansluitingen aanwezig, in totaal vier 12V- en zes USB-oplaadpunten. Alles is als het ware rondom de inzittenden ontworpen.

De houding van de nieuwkomer kenmerkt het merk als avontuurlijk en capabel, met de bekende Land Rover-terreincapaciteiten. De aanloophoek die maximaal genomen kan worden bedraagt 25 graden, de afloophoek 31 en de overloophoek 159 graden. De vrijetijdswagen kan door 60 cm diep water waden.

Uitrusting

Bij de introductie, begin 2015, biedt het Britse merk de Discovery Sport aan met een viercilinder turbobenzinemotor van 2,0 liter inhoud, plus twee 2.2-turbodiesels. Standaard zijn deze voorzien van start/stop-techniek en Smart Regenerative Charging. Later in '15 volgt een ED4-dieselmotor, eveneens met turbo, die niet meer CO2 moet uitstoten dan 119 g/km. 

De auto is straks te bestellen met een handgeschakelde zesbak of met de negentraps automaat. Daarnaast zal er keuze zijn tussen voorwiel- en vierwielaandrijving. Nieuwe features zijn een voetgangersairbag, het Autonomous Emergency Braking-veiligheidssysteem, een geavanceerd Head-Up Display, een nieuw 8 inch touchscreen en een achterbank met 'slide & recline'-functie (voor glijden en achterover leunen). 

Voordat het zover is zal de Land Rover Discovery Sport eerst te zien zijn op de autosalon van Parijs, over een maand. Prijzen worden bij introductie bekendgemaakt.