Lamborghini Urus Concept

De SUV van Lamborghini krijgt een V8 turbomotor. Daarmee zet het merk voorzichtig de eerste stap om afscheid te nemen van de turboloze V10 en V12-motoren.

Lamborghini gaat zijn toekomstige SUV voorzien van een V8 turbomotor. Dat heeft de CEO van het merk, Stephan Winkelmann, gezegd tegen Autocar. “Het is een grote stap voor het merk”, zo zegt de CEO. Hij geeft aan dat de turbomotor beter bij het karakter van een SUV past. De 4,0 liter V8 twinturbo levert veel trekkracht bij weinig toeren en stoot bovendien minder CO2 uit dan de turboloze V10 en V12-motoren die Lamborghini in zijn huidige modellen toepast.

De V8 wordt specifiek voor Lamborghini doorontwikkeld, zodat de SUV een ‘unieke’ motor heeft. Hij moet het karakter hebben van een motor uit een supercar en tegelijkertijd moet de auto toegankelijk zijn om mee te rijden. Het vinden van die balans, tussen het echte Lamborghini-DNA en de kwaliteiten die klanten verwachten van een SUV, is een grote uitdaging voor de ontwikkelaars.

Winkelmann geeft aan dat het design van de auto bijna klaar is. Het is niet bekend hoeveel er van de concept car Urus uit 2012 (foto) overblijft. Dat studiemodel geldt als opwarmertje voor de SUV. In 2018 moet de auto klaar zijn.