Over ruim een jaar maakt de Saab 9-3 een comeback met elektrische aandrijving, een jaar later moeten vier nieuwe modellen volgen. Dat worden vooral cross-overs.

Tijdens de Zweedse autoconferentie Di Stora Bildagen heeft de topman van NEVS de plannen aangekondigd voor de comeback van Saab. Nu zijn er vaker plannen geweest, maar inmiddels is de Chinese fabriek opgestart dus nu lijkt het dan toch echt te gaan beginnen. De autobouwer toonde zelfs modelschetsen. Het is de bedoeling dat de productiefaciliteit in het Zweedse Trollhättan de auto-onderdelen gaat produceren waarna deze in China geassembleerd worden. 

NEVS/Saab-modellen 2017/2018

Eerst wil NEVS - dat staat voor National Electric Vehicle Sweden - zichzelf 'bewijzen' met een elektrisch aangedreven Saab 9-3. Omdat de 9-3 alweer uit 2003 dateert krijgt het model enkele aanpassingen. In de eerste helft van 2017 komt de auto op de markt, vooralsnog in China en Zweden. Of en wanneer de auto naar Nederland komt is nog onbekend. Het is overigens nog onduidelijk of 'ie de naam Saab mag dragen, omdat NEVS nog altijd niet over de rechten op de merknaam beschikt. 

2018 wordt interessant, dan introduceert NEVS liefst vier nieuwe modellen. Drie daarvan zijn SUV cross-overs. Naast een compcte en middelgrote is een tussenmaat voorzien. Ze zullen verder verschillen in beoogd gebruik: stedelijk, sportief en voor families. Het vierde nieuwe model wordt een 'actieve all-rounder' met het uiterlijk van een coupé of fastback. Alle nieuwkomers worden gebouwd op het deels door Spyker, deels door NEVS ontwikkelde Phoenix-platform. 

Topman Mattias Bergman zei tijdens de presentatie dat NEVS zich wil onderscheiden van concurrenten met de in de auto's aan te bieden online diensten. De invulling van dit programma ligt nog open, maar zal zich richten op 'mobiliteitsoplossingen'.