EuroNCAP heeft de nieuwe bedrijfswagens van Peugeot, Citroën en Toyota onderworpen aan een crashtest. De score: vijf sterren.

De nieuwe, gezamenlijk ontwikkelde bedrijfswagens van Peugeot, Citroën en Toyota halen de maximale score van vijf sterren in de laatste crashtest van EuroNCAP dit jaar. De organisatie zette alleen de Peugeot Traveller tegen het blok, maar de resultaten gelden ook voor de technisch identieke Citroën Spacetourer en Toyota Proace.

De drie busjes halen een score van 87 procent voor inzittendenveiligheid. Alle lichaamsdelen worden bij de diverse tests (frontaal, deels overlappend, paal en zijkant) voldoende tot goed beschermd. Ook voor kinderen is de bedrijfswagen veilig, de score is op dit onderdeel 91 procent. Voetgangers komen er iets minder goed vanaf, maar de 64 procent score is een ruime voldoende. Op het onderdeel actieve veiligheidssystemen krijgen de drie modellen 78 procent van de punten.   

De vijfsterrenscore is bijzonder voor een bedrijfswagen. De regels worden overigens volgend jaar weer aangescherpt, dan worden bedrijfswagens volgens de puntentelling van personenauto’s getest. Nu is er nog een aparte categorie.