De BMW 2 Serie Active Tourer gaat aan de stekker. De plug-in hybride MPV komt in het najaar op de markt en profiteert van 7 procent bijtelling.

BMW heeft een prototype van de 2 Serie Active Tourer PHEV gepresenteerd. Deze heeft een plug-in hybride aandrijflijn die minder dan 50 g/km CO2 uitstoot. Dat betekent in Nederland 7 procent bijtelling. De auto komt nog dit jaar op de markt, zodat zakelijke klanten nog kunnen profiteren van het lage bijtellingstarief - voordat op 1 januari de regels worden aangescherpt. BMW Nederland heeft daarom nu al de volledige productiecapaciteit gereserveerd voor Nederlandse klanten.

De aandrijflijn van de 2 Serie Active Tourer PHEV heeft een 136 pk sterke 1.5 driecilinder benzinemotor als basis. Op de achteras is een 65 kW (88 pk) sterke elektromotor aangebracht, waardoor de Active Tourer PHEV ook meteen over vierwielaandrijving beschikt. Daarnaast hij de auto nog een generator, die 15 kW levert en de benzinemotor ondersteunt. Deze generator kan ook stroom leveren aan de accu voor de elektromotor. Een zestraps automatische versnellingsbak zorgt voor de overbrenging.

0-100 in 6,5 seconden

De hybride kan over een afstand van 38 kilometer volledig elektrisch rijden, de topsnelheid is dan 130 km/u. Met beide motoren in gebruik accelereert de PHEV in slechts 6,5 seconden van 0 naar 100 km/u. BMW geeft een verbruik op van 2,0 l/100 km (1 op 50) en een CO2-uitstoot van ‘minder dan 50 g/km’.

De hybride heeft een eDrive-knop met drie standen: automatisch, elektrisch en ‘save battery’. Met die laatste instelling kan de batterijinhoud ‘bewaard’ worden, om die in de stad te gebruiken voor volledig elektrische aandrijving. Voor de sportieve rijder is er ook de gewone rijstandenschakelaar van BMW, waarmee je onder andere een sportstand kunt selecteren.

Ondanks de toevoeging van de batterijen en elektromotor heeft de 2 Serie Active Tourer PHEV dezelfde binnenruimte als de andere uitvoeringen. De accu’s zijn onder de achterbank geplaatst en de elektromotor en regeleenheid zijn bij de achteras gemonteerd.

BMW geeft nu alleen nog foto’s vrij van een gedeeltelijk ingepakt prototype, maar zoals gezegd komt de productieversie in het najaar op de markt. De prijs zal rond de 40.000 euro komen te liggen.