Audi presenteert de nieuwe A4 en A4 Avant. Evolutie is het toverwoord. De A4 is weer een beetje beter geworden.

Audi geeft de eerste foto’s van de nieuwe A4 vrij. Het merk heeft de auto verder fijngeslepen en voorzien van de nieuwste technieken. Het onderstel is zelfs helemaal nieuw en zorgt er mede voor dat de auto tot 120 kilogram lichter is dan het huidige model. Ondanks dat is de A4 groter geworden, in de lengte meet het model nu 4,73 meter.

Dat heeft uiteraard positieve gevolgen voor de binnenruimte. De hoofdruimte voorin is met 24 mm toegenomen, de beenruimte achterin met 23 mm. De Avant heeft nu een bagageruimte van 550 liter, waarmee hij zijn directe concurrenten achter zich laat.

De A4 krijgt de beschikking over de nieuwste multimediamogelijkheden. De virtuele cockpit uit de TT is in de nieuwe A4 te vinden en het MMI infotainmentsysteem is helemaal nieuw. Audi levert het systeem met 7 of 8,3 inch groot beeldscherm. Op veiligheidsgebied is de nieuwe A4 helemaal bij, met onder andere een actieve lijn-overschrijdingsassistent, uitstapwaarschuwing en een systeem dat waarschuwt voor kruisend verkeer.

Zeven motoren

Audi heeft zeven moderne krachtbronnen klaarstaan voor de nieuwe A4. Paradepaardje is gloednieuwe 2.0 TFSI benzinemotor met 190 pk, die dit jaar nog goed is voor 20 procent bijtelling. Deze motor is er ook met 252 pk. Als instapper is er een 1.4 TFSI met 150 pk. Voor de dieselaars zijn er vier smaken: een 2.0 TDI met 150 en 190 pk en de 3.0 TDI met 218 en 272 pk. Die eerste motor zet met zijn CO2-uitstoot van 95 g/km fraaie waarden neer. De motoren zijn te combineren met handgeschakelde versnellingsbak of een automaat, die afhankelijk van de gekozen motoren wordt uitgevoerd met 7 of 8 verzetten. Nieuw is de uitloop-functie (ontkoppeling van de motor bij gas los) van de automatische versnellingsbakken, waardoor er brandstof wordt bespaard. Later komt er nog een aardgasuitvoering met 170 pk sterke benzinemotor als basis.

De standaarduitrusting van het nieuwe model is omvangrijk, met onder andere een xenonverlichting, keyless entry, Bluetooth, lichtmetalen wielen, 7 inch beeldscherm en een elektrisch te bedienen achterklep (voor de Avant).

De nieuwe A4 verschijnt in het najaar op de markt. Prijzen zijn nog niet bekend.

Update 11.45 uur: nu met heel veel foto's en een video.