Mitsubishi toont op de autosalon van Genève de XR-PHEV II Concept. Deze concept car is de voorbode van de volgende generatie ASX, die in 2016 op de markt komt.

De XR-PHEV II is voor 80 procent de nieuwe Mitsubishi ASX. Dat betekent dat het merk een radicaal nieuwe ontwerprichting inslaat. "De nieuwe ASX wordt een kruising tussen een cross-over en een gewone hatchback", aldus de woordvoerder van het merk. Hij voegt eraan toe dat we de productieversie van de auto al snel kunnen verwachten, in de tweede helft van volgend jaar moet de nieuwe ASX al in de showrooms staan.

De ASX komt later ook als plug-in hybride, met hetzelfde accupakket als de Outlander en een 120 kW sterke elektromotor. Het merk moet nog bepalen welke benzinemotor er gebruikt gaat worden, maar vast staat wel dat de CO2-uitstoot rond de 40 g/km uitkomt. "Of dat voor een nieuw succes gaat zorgen na de Outlander PHEV is moeilijk te zeggen, want we weten niet wat de Nederlandse overheid na 2016 gaat doen met bijtellingsregels", zo zegt de woordvoerder.

Bij de eerdere aankondiging van de XR-PHEV hintte Mitsubishi nog naar de komst van een compacte cross-over, een concurrent voor de Renault Captur en Nissan Juke. Maar zo'n auto staat volgens de PR-man van het merk niet op de planning. De ASX blijft dus de kleinste SUV-achtige van Mitsubishi.

L200

Ook in Genève staat de Mitsubishi L200. Deze pick-up is voor de Nederlandse markt niet zo belangrijk, maar is wereldwijd een van de kurken waar het merk op drijft. De L200 debuteerde eerder al in Thailand en is nu voor het eerst in Europa te zien. Hij heeft met 169 g/km de laagste CO2-uitstoot in zijn segment. Dat is vooral voor overheden en bosbeheerders interessant.