Het mag dan weekend zijn, Chevrolet presenteert de geheel nieuwe Camaro. Op basis van feedback door de eigenaren van de huidige Camaro heeft het General Motors-merk zich gericht op drie belangrijke verbeteringen: ontwerp, technologie en prestaties.

Het ontwerp van de nieuwe, zesde generatie Chevrolet Camaro lijkt dan wel veel op het vorige, slechts twee onderdelen zijn hetzelfde gebleven: het Chevrolet-logo en het logo van het topmodel 'SS'. Het nieuwe ontwerp verbetert de aerodynamica en voegt wat nieuwigheden zoals led-verlichting toe.

Belangrijk is dat de kopers meer keuzes krijgen in lak- en interieurkleuren, en in accessoires om hun Camaro te personaliseren. De afmetingen van de muscle car zijn iets aangepast. Ontwerpdirecteur Tom Peters: "We hebben het iconische design genomen en z'n proporties versterkt om de dynamische rijervaring beter uit te laten komen - zoals een T-shirt op een gespierd lijf."

De technische aanpassingen bevinden zich zowel onderhuids als in de cabine. In de nieuwe Camaro kun je bijvoorbeeld mobiele telefoons draadloos opladen. De nieuwe Drive Selector biedt drie of vier (het SS-performancemodel) rijmodi: Tour, Sport, Snow/Ice en eventueel Track. De auto kan worden voorzien van Brembo-remmen (standaard op de SS) en heeft nu een multi-link MacPherson ophanging voor. De nieuwe bodystructuur is 60 kg lichter dan die van het huidige model, maar is 28 procent stijver en dus veiliger.

Nieuwe motoren, nieuwe prestaties

Voor het eerst in circa 50 jaar verschijnt de Camaro met een viercilindermotor. Deze tweeliter levert 270 pk en 393 Nm koppel. Het verbruik van 7,8 l/100 km is keurig voor een potente wagen als de Camaro. En toch kan deze uitvoering in minder dan 6 seconden vanuit stilstand op de 60 mijl/uur (97 km/u) zitten. 

Chevrolet Camaro SS 2015

De 3.6 V6-motor is ook volledig nieuw. De krachtbron is voorzien van continu variabele kleptiming en cilinder de-activatie. Het vermogen ligt op 330 pk, het koppel op 386 Nm. Van de overige vier motoren komt de 6.2 LT1 Small Block V8, uit de Chevrolet Corvette Stingray, in de Camaro SS te liggen. Daarmee heeft het topmodel 440 pk en 610 Nm te verstouwen. 

Gisteren is de nieuwe generatie Camaro onthuld op een fandag in de Verenigde Staten. Op de Amerikaanse markt verschijnt de muscle car later dit jaar nog. De auto arriveert pas in de eerste helft van 2016 in Europa. Tegen die tijd wordt meer bekendgemaakt over de uitvoeringen en prijzen die in Nederland zullen gelden.