Audi geeft de A3 een omvangrijke technische update. Nieuwe benzinemotoren, verbeterde veiligheidssystemen en de laatste infotainmentsnufjes brengen de A3 weer bij de tijd.

Audi presenteert de vernieuwde A3. Het belangrijkste nieuws zit onderhuids. Het merk heeft namelijk het aanbod van benzinemotoren bijna geheel herzien. De nieuwe instapmotor is een driecilinder, de 1.0 TFSI met 115 pk. Die vervangt de 1.2 TFSI. Ook de 125 pk sterke 1.4 TFSI ruimt het veld, de 1.4 TFSI COD met cilinderuitschakeling en een vermogen van 150 pk mag wel blijven. Verder ruilt Audi de 1.8 TFSI in voor een 2.0 TFSI met 190 pk. Die is standaard gekoppeld aan een zeventraps automaat. Vierwielaandrijving is verkrijgbaar als optie in combinatie met de 2.0 TFSI-motor.

Bij de drie dieselmotoren (110, 150 en 184 pk) blijft alles bij het oude, ook de plug-in hybride e-tron met 15 procent bijtelling en de aardgasuitvoering g-tron blijven onveranderd in het assortiment. De krachtige S3 krijgt er 10 pk bij, waarmee het totaal op 310 pk komt.

Audi komt met nieuwe veiligheidssystemen in de A3. De belangrijkste is de file-assistent, waarmee het mogelijk is om de auto helemaal vanzelf te laten rijden in de file. De virtuele cockpit, een 12,3 inch beelscherm dat in plaats van de tellers komt, is nu als optie beschikbaar in de A3. Elke A3 krijgt voortaan standaard een 7 inch beeldscherm in de middenconsole, dat optioneel is uit te breiden met navigatiefunctie en meer multimediamogelijkheden. De menustructuur van het zogenaamde MMI-systeem dat Audi gebruikt is vereenvoudigd en de toevoeging van een touchpad moet ook bijdragen aan een betere ergonomie.

Aan de buitenkant is de vernieuwde A3 herkenbaar aan de plattere koplampen, de bredere, scherper getekende grille en de vernieuwde achterlichten. De koplampen zijn nu als optie te voorzien van volledige led-verlichting. Verder zijn er meer aankledingsmogelijkheden en presenteert het merk zes nieuwe kleuren.

De vernieuwde A3 staat in de zomer in de showroom in alle varianten, driedeurs, Sportback, Limousine en Cabriolet. Bestellen kan vanaf mei, de prijzen zijn nog niet bekend.