Tesla Model 3

De enorme interesse voor de Tesla Model 3 heeft gevolgen. Tesla moet zijn oorspronkelijke productieplan voor het nieuwe model overhoop gooien. Het merk worstelt met de vraag hoe al die auto’s gebouwd kunnen worden.

Een week na de onthulling van de Model 3 staat de teller op 325.000 voorlopige orders. De enorme belangstelling voor het model heeft ervoor gezorgd dat het merk zijn productieplannen flink moet bijstellen. De wachttijd loopt inmiddels behoorlijk op. De eerste auto’s in Nederland worden begin 2018 verwacht, maar als je nu een Model 3 bestelt dan kan je waarschijnlijk pas in 2020 rijden.

Bij Tesla zijn ze een beetje overdonderd door de enorme belangstelling, zo blijkt uit een korte verklaring die door het merk is uitgegeven. Daarin bedankt Tesla iedereen die gelooft in het merk en elektrisch rijden. Het succes is nog opvallender omdat Tesla nooit reclame heeft gemaakt voor de auto.

Hoewel Tesla zijn productiecapaciteit fors uitbreidt met onder andere een gigantische accufabriek, is het produceren van 325.000 auto’s (and counting…) een grote uitdaging. Zeker als je bedenkt dat Tesla vorig jaar zo’n 50.000 auto's bouwde. Critici vragen zich dan ook af of Tesla zoveel auto’s kan produceren.

Die 325.000 orders zijn voorlopige bestellingen. Geïnteresseerden moeten 1.000 euro betalen om op de wachtlijst te komen en krijgen dat bedrag terug als ze afzien van de koop. Het is dus een vrijblijvende inschrijving maar dat maakt het aantal belangstellenden niet minder indrukwekkend. De Model 3 wordt op dit moment nog ontwikkeld, het merk zal pas in aanloop naar de start van de productie eind 2017 meer duidelijkheid kunnen geven over de levertijden en productie-aantallen.