Crashtestorganisatie EuroNCAP heeft de eerste 2016-resultaten bekend gemaakt. De Toyota Prius en Suzuki Baleno zijn de eerste modellen die volgens de nieuwe, iets gewijzigde rating zijn beoordeeld.

Nieuw jaar, nieuwe regels. EuroNCAP heeft de botsproefcriteria opnieuw iets gewijzigd. De Toyota Prius en Suzuki Baleno zijn de eerste modellen die volgens de 2016-rating zijn getest. Voor de Prius levert dat de maximale vijf sterren op, de Baleno komt afhankelijk van de gekozen uitvoering tot drie of vier sterren.

De Prius scoort op alle testonderdelen goed. Bescherming van volwassenen: 92 procent. Bescherming van kinderen: 82 procent. Bescherming van voetgangers: 77 procent. Die laatste twee onderdelen zijn iets gewijzigd. EuroNCAP gebruikt voortaan testdummy’s die kinderen van 6 en 10 jaar oud simuleren. Voorheen paste de organisatie crashdummy’s toe die overeenkomen met de grootte van kinderen van 18 maanden  en 3 jaar oud. Bij de score van voetgangersbescherming wordt vanaf nu ook de werking van systemen die een aanrijding met een voetganger helpen voorkomen in de score meegenomen. Op het vierde onderdeel, veiligheidssystemen, scoort de Prius 85 procent.

Nieuw is dat EuroNCAP twee scores voor een model kan geven, een voor het standaardmodel en een voor een uitvoering die is uitgerust met meer veiligheidsvoorzieningen. De Baleno is in de standaardtrim goed voor een score van drie sterren, maar krijgt een ster extra als alle veiligheidsopties aan boord zijn. Dan haalt het model namelijk meer punten op de onderdelen inzittendenbescherming en veiligheidssystemen.

Resultaten crashtests april 2016
Suzuki Baleno  standaard ***
extra veiligheidsuitrusting           ****
Toyota Prius *****