De Infiniti QX Sport Inspiration is een conceptcar die laat zien wat we kunnen verwachten van de volgende generatie middelgrote premium-SUV van het merk. Morgen is 'ie te zien op de Beijing Motor Show.

Het luxemerk Infiniti wil wereldwijd nieuwe, populaire segmenten betreden. Het Japanse merk toont aanstaande week op de Beijing Motor Show een verkenning van de markt voor middelgrote SUV's in de vorm van de QX Sport Inspiration Concept. Topman Francois Bancon zegt erbij 'wij ontwerpen conceptauto's met echt productiepotentieel...' dus reken er maar op dat dit concept, enigszins aangepast, uiteindelijk in de showroom terechtkomt.

Een van de uitgangspunten bij de ontwikkeling is dat de SUV herkenbaar moet zijn als lid van de Infiniti-familie. De ontwerpkenmerken uit Infiniti's 'Powerful Elegance'-designtaal zijn dan ook aanwezig: de grille met dubbele boog, de koplampen in de vorm van een menselijk oog, 'mannelijke', vloeiende lichamelijke vormen en de C-stijl in halve maan-vorm - zij het in nieuwe interpretatie.

De QX Sport Inspiration is een intentieverklaring van Infiniti

Verschillende designdetails hebben naast een esthetisch een functioneel doel. In de 'zwevende' A-stijlen zijn in slanke behuizingen camera's verwerkt die de achteruitkijkspiegels vervangen. De Cosmic Chrome coating op het panoramadak - dat het dak visueel aan laat sluiten op de spoiler - beheert de cabinetemperatuur. Openingen in het voorspatbord benadrukkingen de breedte van de auto maar laten tegelijk koellucht toe voor de remmen. En de verzonken instap boven de dorpels sluit aan op de hoogte van de cabinevloer. Dit vergemakkelijkt het in- en uitstappen. 

Andere kenmerken van de QX Sport Inspiration zijn de strakke lijnen, korte overhangen door de 2,8 meter lange wielbasis plus een 'gespierde taille'. Die versmalt in twee richtingen: naar achteren toe en naar beneden toe. De cross-over is 4,6 meter lang. Onder de bodem is tot aan de grond 23 cm speling. 

Infiniti QX Sport Inspiration Concept

Het interieur, dat de basis vormt voor toekomstige Infiniti-modellen, is ingedeeld in verschillende zones, voor elke inzittende een (een vijfde plaats achterin is zonodig beschikbaar). Dat betekent niet alleen een bestuurdersgeoriënteerde cockpit maar ernaast ook een passagiersgerichte zitruimte. De tweekleuren bekleding refereert aan de beoogde functies: zwart zadelleer verwijst naar bepantsering en doet dienst op bijvoorbeeld het instrumentenpaneel, de armleuning en hoedenplank. Zacht, wit leder bekleedt de deuren en de bovenzijde van het dashboard en vertolkt daarmee Infiniti's 'elegantie'.