Eind 2018 verwelkomen we een nieuw automerk in Europa: Lynk & Co. Het eerste model, toepasselijk 01 genoemd, werd eerder dit jaar onthuld. Hoe gaat dit nieuwe Chinese merk ons continent veroveren?

Lynk & Co is een nieuw Chinees automerk met Zweedse roots. Het is nauw verbonden met Volvo, dat net als Lynk & Co onderdeel is van het Chinese autoconcern Geely. Het nieuwe merk wil vanaf eind 2018 Europa gaan veroveren, maar op een iets andere manier dan gebruikelijk. Topman Alain Visser doet tegenover Automotive News een boekje open over de plannen van Lynk & Co.

In 2018 start de verkoop van het model 01, de SUV die het merk eerder dit jaar onthulde. Voor 2021 wil Lynk & Co vijf modellen op de markt brengen, maar die komen niet allemaal naar Europa. De auto’s worden in Zweden ontwikkeld en in China gebouwd en krijgen de beschikking over gewone, hybride en elektrische aandrijflijnen.

Alleen winkels, geen dealers

De verkoop gaat niet via traditionele dealers: “Er komen geen grote showrooms aan de rand van de stad”, aldus Visser. In plaats daarvan zet het merk in op pop-up stores en gewone winkels. Het onderhoud van de auto’s vindt plaats bij Volvo-dealers. In Europa wil Lynk & Co zo’n 500 winkels openen, hoeveel daarvan in Nederland is nog niet bekend. Daarnaast gaat het nieuwe merk auto’s via het internet verkopen. Er zijn zowel online als via de winkels geen tussenpartijen, de fabriek verkoopt de auto's rechtstreeks aan de consument.

Lynk & Co gaat met vaste prijzen voor zijn modellen werken. Er komen geen losse opties, elke auto is rijk uitgerust en verschijnt in verschillende ‘collecties’, die vooral verschillen in de aankleding. Het merk hoopt door de vereenvoudiging van het aantal configuraties een volledig uitgeruste auto aan te kunnen bieden voor minder geld dan een gemiddeld uitgeruste auto van een Europese fabrikant. Dat niet alleen, Lynk & Co wil zelfs een premium beleving bieden, waarmee het merk ook een alternatief moet worden voor luxemerken als Mercedes-Benz en Lexus.