BMW CES 2017

Het dashboard van de toekomst bedien je niet met knoppen of een aanraakscherm, maar via hologrammen. Op de elektronicabeurs CES in januari presenteert BMW een werkend prototype van zo’n dashboard.

BMW toont op de Consumer Electronics Show in Las Vegas volgende maand een prototype van een dashboard dat is te bedienen via hologrammen. Die worden geprojecteerd voor het dashboard en de bediening verloopt dan via de virtuele omgeving. Met je hand kun je dan de functies bedienen die door het hologram worden geprojecteerd, zonder fysiek contact te maken met een knop of scherm.

Veel fabrikanten fantaseren al langer over zo’n digitale omgeving, maar BMW is de eerste die een werkend concept laat zien. Het merk laat de gebruiker bij het prototype in Las Vegas zelf de inhoud en vormgeving van de weergave samenstellen.

BMW toonde op de CES vaker nieuwe bedieningsconcepten, die dan enkele jaren later werden uitgerold op productiemodellen. Zo is de gebarenbediening die BMW in 2015 presenteerde nu in een eenvoudigere vorm leverbaar op de BMW 7 Serie. Dat belooft dus wat voor de hologrammen.