Kia heeft op de technologiebeurs CES in Las Vegas het eerste prototype van een zelfrijdende auto onthuld. Het is een vervolg op de aankondiging van eind vorig jaar dat de eerste zelfrijdende Kia in 2030 op de markt komt.

Kia heeft duidelijke plannen met de zelfrijdende auto. Eind vorig jaar kondigde het merk aan dat eerste volledig zelfrijdende Kia in 2030 op de markt moet komen. Nu presenteert Kia het eerste prototype, een semi-zelfrijdende versie van de Soul. Die heeft technieken aan boord die over 5 jaar al beschikbaar moeten zijn in productiemodellen.

De Soul die Kia presenteert kan al heel veel dingen automatisch. Kia zal de functies de komende jaren als in delen introduceren op zijn modellen. Je moet dan denken aan een snelwegassistent, die zelfstandig de rijbaan kan volgen en inhalen. Een andere functies is de file-assistent, die de snelste rijstrook detecteert en zoekt naar een ruimte om daarop in te voegen. Ook heeft het prototype een bestuurdersherkenningssysteem, dat in de gaten houdt of de chauffeur zijn ogen op de weg houdt. Dit systeem kan de auto in noodgevallen automatisch op de vluchtstrook stilzetten. Ook handig op de snelweg is de automatische volgfunctie.

De Soul die Kia presenteert in Las Vegas kan ook in de stad al deels automatisch rijden, met behulp van GPS, sensoren en actuele verkeersinformatie. Volledig automatisch parkeren, als de bestuurder al is uitgestapt, behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Kia gaat de komende maanden praktijktests uitvoeren met de semi-autonome Soul, in Death Valley. Het merk heeft van de Amerikaanse staat Nevada toestemming gekregen om de weg op te gaan met de auto.