De aanstaande software-update 8.0 voor de Tesla Model S wordt door de autobouwer zelf 'de grootste sinds de introductie van de Model S' genoemd. Ook de Autopilot wordt uitgebreid.

Verschillende bronnen melden dat Tesla in de komende weken een nieuwe software-update, 'versie 8.0', uitrolt. Dat gebeurt automatisch bij alle Model S-exemplaren, de auto's hoeven hiervoor niet naar de garage. Het bedrijf zelf spreekt van de 'meest belangrijke update van het touchscreen sinds de introductie van de Model S in 2012'. 

De interface tussen autotechniek en gebruiker - het display achter het stuur - wordt opnieuw ingedeeld. Het beeld van de Tesla met de auto's eromheen zal niet langer beperkt zijn tot de auto's die van achteren komen maar de verkeersgebruikers weergeven in elke richting waarin ze bewegen. Andere herontwerpen zijn de manier waarop navigatiekaarten bekeken kunnen worden, een handiger voice control en media player. Nieuwe functies worden toegevoegd, zoals routebepaling op basis van de resterende stroom in het accupakket.  

De meest belangrijke update van het touchscreen sinds de introductie van de Model S in 2012

Autopilot

Daarnaast krijgt de Autopilot (de semi-zelfrijdende techniek in de Model S) nieuwe functies. Bij afritten van de snelweg zal voortaan een automatische 'off-ramp'-functie beschikbaar zijn waarmee de Tesla uit het talud wegblijft. Deze activeert automatisch zodra de rechter richtingaanwijzer wordt gebruikt. 

Omdat Tesla's Autopilot zelflerend is zullen met de update ook verbeteringen doorgevoerd worden die gebaseerd zijn op de ruim tweehonderd miljoen kilometers die inmiddels zijn afgelegd met Autopilot. Zo is de neiging om onbedoeld afritten op te rijden nu geëlimineerd. 

Momenteel staat Tesla's Autopilot in de belangstelling omdat vorige week bekend werd dat het eerste fatale ongeval heeft plaatsgevonden, met de zelfrijdende techniek aan. Hoewel het aantal ongevallen met zelfrijdende auto's laag is in verhouding tot wagens die geheel door mensen bestuurd worden, wordt onderzocht hoe zo'n ongeluk voortaan voorkomen kan worden. 

Tesla Model S 2017

Handen aan het stuur en opletten

Tesla benadrukt echter dat ook in update 8.0 de Autopilot nog altijd een zogenaamde 'bèta'- (proef-)versie is. Dat betekent dat bestuurders nog altijd hun handen aan het stuur moeten houden en vooral moeten blijven opletten. Dus geen Harry Potter-video kijken, zoals gezegd wordt over de overleden automobilist. 

Pas wanneer Autopilot 2.0 verschijnt zal het rijdersadvies aangepast worden. Autopilot 2.0 zal inclusief nieuwe hardware komen: een nieuwe sensorset voor geavanceerd (semi-)autonoom rijden. Het is nu nog onduidelijk wanneer dit plaats zal gaan vinden.