De Toyota Prius met stekker is niet langer zomaar een plug-in hybride uitvoering. Toyota heeft in New York de nieuwe generatie met een futuristisch, onderscheidend design onthuld.

Onder grote belangstelling van pers uit de hele wereld heeft Toyota op de autoshow van New York de Prius Prime onthuld. Het is de auto die we in Nederland kennen als Prius Plug-in. Het merk gooit het bij de nieuwe generatie over een andere boeg. De Plug-in heeft namelijk een onderscheidend uiterlijk, dat aan de voorkant is te herkennen aan de acht lichtunits met led-techniek, de ‘led torens’ in de bumpers en een afwijkende grille. Aan de achterkant heeft de stekker-Prius achterlichten die via de spoiler met elkaar verbonden zijn. Volgens een woordvoerder van het merk in New York ‘hebben de klanten gevraagd’ om een meer onderscheidend design.

Ook binnenin ging de boel op de schop. Wat direct opvalt is het enorme, 11,6 inch beeldscherm dat zich als een tablet laat bedienen. We kunnen er helaas nog niet mee spelen, bij de auto die het merk op de persconferentie in New York laat zien staat het scherm uit.

Een aantal specificaties van de nieuwe Prius plug-in heeft Toyota al bekend gemaakt. Ze zijn nog niet definitief maar geven in ieder geval een indicatie. De elektrische actieradius is 22 kilometer en de auto kan maximaal 135 km/u rijden in de elektrische modus. Nieuw is dat de brandstofmotor pas aanspringt als jij dat wil, of als de accu’s leeg zijn. Bij het huidige model springt de 1.8 benzinemotor ook aan als je het gaspedaal helemaal indrukt, dat is bij de nieuwe niet het geval. Toyota wil op die manier de elektrische rij-ervaring optimaliseren. Andere specs: een verbruik van 1,4 l/100 km (1 op 71,4), een CO2-uitstoot van 32 g/km en een actieradius van 965 kilometer.

De nieuwe Prius Plug-in komt eind dit jaar op de Nederlandse markt.