Jeep presenteert nu op de autoshow van Los Angeles de nieuwe generatie Compass voor het eerst aan het grote publiek. Een goed moment dus om wat meer informatie over de auto vrij te geven.

De nieuwe Jeep Compass komt halverwege volgend jaar in Nederland op de markt. Het moet de ‘meest capabele 4x4-auto’ in zijn segment zijn, maar Jeep weet ook dat niet iedereen een SUV koopt voor de off-road-kwaliteiten. Daarom komen er ook versies met alleen voorwielaandrijving en heeft het merk veel aandacht besteed aan de on-road rij-eigenschappen. De Compass maakt gebruik van hetzelfde platform als de Renegade, dat veel stijver en lichter is dan de basis van de oude Compass.

Jeep Compass

Jeep biedt de Compass straks aan met twee verschillende off-road-opties: Jeep Active Drive en Jeep Active Drive Low. Met de tweede optie beschikt de auto over low gearing, voor zware terreinomstandigheden. Als je de Compass bestelt met vierwielaandrijving, krijg je altijd het Selec Terrain System, een knop waarmee je de aandrijfsystemen kunt optimaliseren voor bepaalde ondergronden, zoals modder, zand of sneeuw. De stoere Trailhwak-uitvoering (het oranje-rode exemplaar op de foto's) heeft als extra instelling de Rock-modus. Deze uitvoering is daarnaast standaard voorzien van low gearing, 2,5 centimeter meer bodemspeling, speciale bumpers voor een grotere aanloop- en afrijhoek, off-road-banden en een hoger trekgewicht.

De nieuwe Compass krijgt de beschikking over de nieuwste versie van het Uconnect infotainmentsysteem, dat wordt geleverd met een 5, 7 of 8,4 inch beeldscherm – eventueel aangevuld met een 7 inch scherm in het instrumentarium. Koppeling van smartphones via Android Auto of Apple Carplay behoort tot de nieuwe mogelijkheden. Op het gebied van actieve veiligheid zet Jeep onder andere een noodremsysteem, dodehoekdetectie en een rijbaanassistent in.

Jeep heeft vooralsnog een motor aangekondigd, een 2.4 MultiAir benzinemotor met 180 pk. Specifieke informatie voor de Europese markt volgt later, maar we verwachten in ieder geval een 1.4 turbo benzinemotor en 1.6 en 2.2 diesels. Een handgeschakelde zesversnellingsbak is standaard, zes- en negentraps automaten zijn optioneel. De Nederlandse prijzen van de nieuwe Compass zijn nog niet bekend.