Audi presenteert de meest sportieve variant van de A3-reeks: de RS 3. Voor het eerst heeft deze de vorm van een sedan. 

Op de autosalon van Parijs heeft Audi de meest sportieve uitvoering van de A3-reeks onthuld: de RS 3 Limousine. Zoals de naam al aangeeft gaat het om een sedan en dat is voor het eerst. De Limousine komt in de eerste helft van 2017 naast de RS 3 Sportback in het assortiment. 

De nieuwkomer accelereert iets sneller (0-100 km/u in 4,1 seconden) dan de Sportback en dat heeft 'ie te danken aan de nieuwe, aluminium 2.5 TFSI-motor. Deze vijfcilinder is de krachtigste vijfcilinder benzinemotor die Audi op dit moment in het gamma heeft. Tussen 1.700 en 5.850 tpm biedt de krachtbron het maximale koppel van 480 Nm. Het topvermogen ligt op 400 pk. De maximumsnelheid is begrensd op 250 km maar kan desgewenst worden verhoogd tot 280 km/u. 

De Audi RS 3 Sedan heeft verder een zeventraps S-Tronic-automaat met dubbele koppeling en Quattro-vierwielaandrijving. De 4WD is geïntegreerd in het Audi Drive Select-systeem, zodat de persoonlijke voorkeuren voor besturing, transmissie, motormanagement en de verstelbare uitlaatkleppen kunnen worden afgestemd op de gekozen rijstand. De Audi staat op een 25 mm verlaagd sportonderstel; optioneel kan worden gekozen voor het RS-sportonderstel met adaptieve demperinstellingen.

De zogenaamde Singleframe-grille van deze RS 3 heeft een driedimensionale hongingraatstructuur. Standaard krijgt de auto led-koplampen mee, een vaste spoilerrand op de achterklep, een diffuser met verticale profielen en ovale eindpijpen op het RS-uitlaatsysteem.