Onder de occasions van 4 jaar oud met 60.000 km op de teller is de Mazda CX-5 het meest waardevaste model. Bij inruil wordt, procentueel gezien, voor dit model het meest betaald.

De ANWB heeft onderzocht welke personenauto's hun waarde het best behouden. Aan de hand van de dagwaarde, bepaald met de ANWB Koerslijst, zijn modellen uit 2012 met een stand van circa 60.000 gereden km naast elkaar gezet. Bepaald is welk model bij inruil procentueel de meeste waarde heeft behouden. 

Dat blijkt de Mazda CX-5 te zijn. Na 4 jaar brengt deze SUV in de goed uitgeruste TS+-uitvoering nog gemiddeld 66 procent van de nieuwprijs op. De ANWB noemt de cross-over 'betrouwbaar, [hij] biedt goede rijeigenschappen, een hoge zit, een boel binnenruimte en een aansprekend uiterlijk'. Ook op Autokopen.nl doet de CX-5 het goed. Van bovengenoemde TS+ uit 2012 zijn op het moment van schrijven 23 exemplaren te koop tegen een gemiddelde prijs van 20.750 euro, met een uitschieter tot 25.950 euro. 

Een hoge zit betekent een lage afschrijving

Auto's met een hoge zit (en aansluitend, hoge in- en uitstap) blijken hoe dan ook goed te scoren. 'Een hoge zit betekent een lage afschrijving', aldus de ANWB. Andere punten die zich bij doorverkoop uit blijken te betalen zijn comfortverhogende zaken als een automaat, airco en cruise control. Voor Kia doen de 7 jaar fabrieksgarantie wonderen, terwijl de hybride Toyota Yaris populair is vanwege z'n reputatie als zuinige auto.

De Subaru BRZ heeft z'n nummer 3-positie geheel te danken aan de geringe beschikbaarheid. Ook op onze website zijn maar drie van deze occasions beschikbaar, waarvan slechts een uit 2012. Dat maakt dat geïnteresseerden na 4 jaar gemiddeld zomaar 23.000 euro over hebben voor de BRZ.

Meest waardevaste occasions uit 2012
1. Mazda CX-5
2. Volkswagen Up!
3. Subaru BRZ
4. Toyota Verso-S
5. Mercedes-Benz B-Klasse
6. Toyota Yaris Hybrid
7. Volkswagen Beetle
8. Kia Venga
9. Hyundai ix20
10. Kia Picanto

bron: ANWB