Vanmiddag heeft Volkswagen Bedrijfswagens de nieuwe generatie Crafter aan genodigden getoond. Ter gelegenheid van de presentatie verstrekt het merk nu meer informatie.

In het Duitse Offenbach heeft Volkswagen Bedrijfswagens de nieuwe generatie Crafter officieel vanonder het doek tevoorschijn gehaald. Was bij de 'digitale onthulling' de beschikbare informatie nog summier, nu kunnen we meer vertellen over de Crafter. Behalve als Gesloten Bestelwagen verschijnt de nieuwkomer ook als Kombi (personenvervoerder), in Dubbele Cabine-variant en als Chassis-versie. Die laatste wordt al dan niet geleverd met opbouw zoals die van een kiepwagen. Met de verschillende lengtes en hoogtes meegerekend verschijnen in totaal 69 afgeleiden.

'Vanuit het perspectief van de klant'

Volkswagen heeft de nieuwe generatie ontworpen 'vanuit het perspectief van de klant'. Dit uit zich in een meer ergonomische cabine (enkele varianten bieden stoelen met AGR-keurmerk), de eenvoudige laadmogelijkheden (deuren die 1,31 meter openschuiven of tot 270 graden kunnen draaien) en diverse handigheidjes (sjorogen vanuit elke richting). Ook komt het Duitse merk z'n vaste klanten tegemoet. Interieurschappen van oudere modellen sluiten aan op de optioneel verkrijgbare 'universele laadvloer'. Extra benodigdheden zoals bijvoorbeeld koeling kunnen modulair worden toegevoegd. 

Het maximale laadvolume in de grootste, voorwielaangedreven Crafter bedraagt 18,4 m3. De maximal hoogte van de laadruimte ligt op 2,19 meter. De bestelwagen kan ten hoogste met 3 tot 4 ton laadgewicht belast worden; sommige varianten kunnen tot 5,5 ton aan. 

Volkswagen Crafter

Later ook achterwiel- en All-Wheel-uitvoeringen

In de cabine begint de Volkswagen Crafter steeds meer op een personenauto te lijken. De bestelwagen wordt volgehangen met rijassistentie- en veiligheidssystemen. Park Assist, Trailer Assist, automatisch dimmende koplampen en meer snufjes zijn beschikbaar. Nieuw op de Crafter is elektromechanische besturing, een primeur in het bedrijfswagensegment. 

Alle beschikbare motoren voldoen aan de EU6-uitstootnormen. Volgens Volkswagen zijn ze 15 procent zuiniger dan de vergelijkbare krachtbronnen van de huidige generatie Crafter. Dat komt onder andere door het standaard aanwezige start/stopsysteem. De voorwielaangedreven Crafter kan vanaf begin november besteld worden. Vanaf halverwege 2017 wordt het assortiment uitgebreid met achterwiel- en All-Wheel-aangedreven uitvoeringen.