Seat gebruikte het X-Perience-label tot nu toe voor SUV-achtige uitvoeringen. De Ateca X-Perience is echter een volwaardig all-terrain model. Het studiemodel wordt volgende week onthuld in Parijs.

We kennen het Seat-label al van de Leon X-Perience, een uitvoering met de looks van een SUV. Nu het Spaanse merk hetzelfde naampje op de Ateca plakt hebben we echter te maken met een all-round off-roader. De doelgroep bestaat dan ook uit rijders die zeker 25 procent van hun tijd buiten de gebaande paden rijden. 

Seat geeft de Ateca X-Perience de nodige techniek mee om moeilijk terrein aan te kunnen. Zo beschikt de SUV over vierwielaandrijving met Haldex-koppeling, XDS traction control en Hill Descend Control. De bestuurder kan een speciale sneeuw- en off-road-modus selecteren. Een 2,0 liter TDI-motor levert de aandrijfkracht en wordt gecombineerd met een zeventraps DSG-transmissie. Er is maximaal 190 pk vermogen en 400 Nm koppel inzetbaar.

De X-Perience heeft een grotere bodemvrijheid dan de reguliere Ateca. Seat heeft de terreinvaardige SUV een echt 4x4-uiterlijk meegegeven. Bodemplaatbescherming, speciale bumpers, off-roadbanden en zwart afgewerkte wielkasten en treeplanken laten zien waar we hier mee te maken hebben. Voor de kleurstelling zijn aardse tinten gekozen. Ook krijgt de auto sportieve elementen mee, waaronder een achterspoiler, diffuser voor, lichtmetalen wielen, sportstoelen en schakelpeddels. 

Seat spreekt nog over een 'ontwikkelingsoefening', een studiemodel dat vanaf volgende week te zien is op de autosalon van Parijs. De Ateca X-Perience ziet er echter uit alsof het binnen niet al te lange tijd in de verkoop genomen kan worden.