Volkswagen is druk met de elektrische I.D.-reeks. Na de 'elektrische Golf' I.D. Concept en de retro-bus I.D. Buzz Concept volgt hier het derde deel van Volkswagens elektrische offensief: de I.D. Crozz. De naam geeft al weg dat het gaat om een cross-over. En niet zomaar één, het is een heuse coupé-SUV.

De vierwielaangedreven Volkswagen I.D. Crozz heeft twee elektromotoren, die samen 225 kW (302 pk) leveren. Sprintcijfers communiceert Volkswagen nog niet, wel moet de auto 180 km/u kunnen halen. Batterij leeg? Dankzij 150 kW-opladers kan de batterij binnen een half uur weer tot 80 procent worden opgeladen, om vervolgens weer zo'n 400 kilometer verder te kunnen rijden. Met de I.D. Crozz kom je maximaal zo'n 500 kilometer ver, gemeten volgens de NEDC-cyclus. 

Volkswagen I.D. Crozz

De batterij is onder de vloer weggewerkt, zodat er veel interieurruimte ontstaat. Door actieve luchtfilters wordt de buitenlucht gefilterd voor het de cabine in komt en is de luchtvochtigheid in te stellen. Volkswagen stelt dat het hiermee mogelijk is om binnenin te genieten van een Himalaya-klimaat terwijl je door het centrum van Shanghai rijdt. 

Productiemodel in 2020

Het Volkswagen I.D.-offensief begint in 2020, voor wanneer zowel de defintieve I.D. als de I.D. Crozz zijn aangekondigd. De I.D. Buzz heeft voorlopig minder prioriteit, die zal tussen 2020 en 2025 verschijnen.

Vanaf 2025 verwacht Volkswagen ook de I.D. Pilot beschikbaar te maken op productiemodellen. Deze automatische piloot kan de auto helemaal zelfstandig laten rijden, zelfs zodanig dat het stuurwiel kan worden ingeklapt.