Fisker Emotion

In januari presenteert automerk Fisker officieel de elektrische EMotion. Dat gebeurt op de elektronicabeurs CES. 

Eigenlijk was beloofd de Fisker EMotion gisteren te onthullen, maar via sociale media vernemen we dat het januari wordt. Op de CES-elektronicabeurs in Las Vegas, om precies te zijn. Eerder al was de prijs bekendgemaakt: voor dit eerste model vraagt Fisker 129.000 Amerikaanse dollar, omgerekend is dat momenteel een kleine 110.000 euro. 

De EMotion, een rivaal van de Tesla Model S, moet in 2019 op de markt verschijnen. De inschrijfprocedure, waarbij een aanbetaling van 2.000 dollar wordt gevraagd, is reeds van start gegaan. Er volgt ook een betaalbaar model - denk Tesla Model 3 - van nog geen 30.000 euro; hoewel alle richtprijzen natuurlijk exclusief de Nederlandse belastingen zijn. Wel vallen deze volledig elektrische modellen onder het voordelige bijtellingsregime van slechts 4 procent. 

De zelfrijdende autotechniek is, ten tijde dat de eerste exemplaren van de EMotion worden afgeleverd, met name geschikt voor op de snelweg. Topman en ontwerper Henrik Fisker zegt in een interview op de financiële website TheStreet samen te werken met meerdere leveranciers om het systeem. Hun doel is om het Lidar (laser)-gebaseerde systeem door te ontwikkelen naar niveau 4, waarbij de auto in staat moet zijn om de meeste situaties automatisch af te wikkelen. De auto krijgt ook 360 graden-camera's in de zijspiegels.