Audi A8 55 TFSI Quattro

Klinkt een Audi A8 55 TFSI je vreemd in de oren? Dat is nu nog logisch, maar binnenkort is dat anders. Audi stapt namelijk over op een nieuwe vorm van vermogensaanduiding op alle modellen. Hiermee beginnen ze bij de nieuwe A8, per modeljaar 2019 wordt het uitgerold over het gehele gamma. 

De nieuwe aanduidingen geven een vermogensklasse aan. Deze begint met ‘30’ voor modellen met vermogens tussen 81 en 96 kW (110 t/m 130 pk) en loopt in stappen van 5 op tot ‘70’, voor modellen met meer dan 400 kW (545 pk) vermogen. Achter het vermogenscijfer vind je de vertrouwde aanduiding voor het motortype. TFSI staat voor benzine, TDI voor de diesel, g-tron voor de groengasmodellen en e-tron voor elektrische of plug-in-hybride aandrijving.

Motorinhoud minder belangrijk

Audi kiest voor deze nieuwe naamgeving omdat de motorinhoud steeds minder relevant is voor de geleverde prestaties. Niet alleen downsizing van motoren, maar ook alternatieve aandrijfvormen worden steeds belangrijker. In het nieuwe systeem is het mogelijk om onderscheid te maken op de belangrijke waarde motorvermogen, onafhankelijk van het soort aandrijflijn of de cilinderinhoud. 

De nieuwe Audi A8 ontvangt als eerste de nieuwe badges. De A8 3.0 TDI met 210 kW gaat voortaan door het leven als A8 50 TDI en de A8 3.0 TFSI (250 kW) heet nu A8 55 TFSI. Om hun speciale positie in het gamma te benadrukken blijven de modellen S, RS en R8 bestaan.