Porsche heeft de derde generatie van de Cayenne onthuld. Het nieuwe model is ruimer, lichter en moderner.

Hier is de derde generatie Porsche Cayenne! Het nieuwe model meet in de lengte 6,3 centimeter meer en is iets lager, wat zorgt voor een sportiever silhouet en meer ruimte. Met name de kofferruimte is gegroeid, maar liefst 100 liter extra slikt de nieuwe Cayenne ten opzichte van het uitgaande model. Door meer toepassing van aluminium en andere lichtgewicht legeringen weegt de nieuwe SUV tot 65 kilogram minder dan zijn voorganger. Daardoor zakt het gewicht nu tot onder de 2.000 kilo.

Porsche strooit met de nieuwste ondersteltechnieken. Zo heeft de nieuwe Cayenne meesturende achterwielen, luchtvering en Dynamic Chassis Control, dat nu elektronisch wordt aangestuurd in plaats van hydraulisch. Dat heeft als voordeel dat de techniek nog sneller reageert op veranderende omstandigheden. Porsche zet ook in op betere terreinvaardigheid, de nieuwe Cayenne heeft een intelligent tractiesysteem met vier terreinstanden voor verschillende ondergronden: modder, gravel, zand en rotsen.

Heel veel leds

Het design van de nieuwe Cayenne borduurt nadrukkelijk voort op dat van de vorige generaties. Standaard heeft elke Cayenne nu led-koplampen en optioneel ‘matrix beam led’-techniek met 84 individueel aangestuurde leds. In het interieur zijn drie beeldschermen te vinden, exemplaren van 7 inch aan weerskanten van de toerenteller en een 12,3 inch touchscreen met de nieuwste infotainmentmogelijkheden.

Porsche levert de nieuwe Cayenne in eerste instantie met twee motoren: de 3.0 zescilinder met 340 pk en de nieuwe 2.9 V6 biturbo met 440 pk. Met die eerste motor accelereert de Cayenne in slechts 6,2 seconden van 0 naar 100 km/u, de 2.9 V6 haalt nog eens een seconde van de sprinttijd af. Later volgen er meer motorversies, waaronder een hybride-uitvoering.

De nieuwe Cayenne staat op 3 december in de showroom en maakt zijn werelddebuut op de IAA in Frankfurt volgende maand. Bestellen kan nu al, de prijzen zijn al bekend. Je vindt ze hieronder in de tabel.

Prijzen nieuwe Porsche Cayenne
benzine
3.0 340 pk 109.800 euro
2.9 440 pk 129.100 euro