Het nieuwste model uit de McLaren Ultimate Series is een feit. De Senna is ontworpen als compromisloze circuitauto die tevens geschikt is voor alledaags gebruik op de weg.

McLaren vernoemt z'n nieuwe topmodel naar de legendarische Formule 1-coureur Ayrton Senna, die tussen 1988 en 1994 driemaal wereldkampioen werd voor het team McLaren Honda. De supercar Senna is dan ook de 'personificatie van McLarens motorsport-DNA', met een compromisloze focus op performance.

Vreemd genoeg laat het Britse merk in het persbericht de exacte prestaties achterwege. Wel kunnen we melden dat de auto, met slechts 1.198 kg drooggewicht, de beschikking heeft over een vierliter twinturbo V8-motor. Gekoppeld aan een zeventraps automaat met dubbele koppeling (ook met flippers te bedienen) wordt maximaal 800 pk vermogen en 800 Nm koppel naar de achterwielen overgebracht.

McLaren Senna

Vorm volgt functie

Geheel volgens de McLaren-filosofie waarbij geen onderdeeltje teveel mag worden toegepast, is de Senna ontworpen volgens het credo 'vorm volgt functie'. In de basis heeft de auto een traanvorm - 'de meest efficiënte vorm van moeder natuur' volgens de ontwerpers - waar omheen bodycomponenten 'geklemd' zijn. Indien nodig zijn panelen uitgesneden (zie bijvoorbeeld de deuren) om gewicht te besparen, beter zicht te bieden of om optimale aerodynamica te bereiken. De auto kent geen enkele lijn die van voor tot achter niet wordt onderbroken door een functionele luchtin- of uitlaat. Ook de benodigde koeling heeft de vorm medebepaald. 

De cockpit is zo kaal mogelijk gehouden. Alle benodigde informatie is te vinden op het smalle instrumentenpaneel en het grote, centrale infotainmentdisplay. Om niet af te leiden zijn knoppen, zoals die om de wagen te starten, aan het plafond aangebracht. De enige interieurluxe is het leder of de alcantara die stoelen en stuur bekleden. Wel word je getrakteerd op het motorgeluid, dat behalve vanuit de achterkant ook vanuit een soort snorkel de cabine ingeloodst wordt. 

Er worden slechts vijfhonderd stuks van de McLaren Senna gebouwd - en alle zijn reeds verkocht. De gelukkigen betalen ruim 850.000 euro voor hun exemplaar. Op de autoshow van Genève, maart 2018, is de supercar door het publiek te bezichtigen.