BMW i Vision Dynamics

BMW wil van zelfrijdende auto’s geen robottaxi’s maken. Ook als de auto’s volledig autonoom kunnen rijden in de toekomst, blijft er altijd de mogelijkheid om zelf het stuur over te nemen.

Het is nog toekomstmuziek, maar als BMW’s in de toekomst volledig autonoom kunnen rijden zullen ze altijd zijn uitgerust met een stuur. Die belofte doet Robert Irlinger, baas van BMW’s i-divisie, aan het Britse tijdschrift Autocar. “We zijn een emotiemerk, dus het is belangrijk voor ons dat de eigenaar de mogelijkheid heeft om zelf te kunnen rijden.”

Volgens Irlinger is het niet de bedoeling dat BMW’s een soort zelfrijdende taxi’s worden. Veel andere merken lieten de afgelopen jaren zelfrijdende studiemodellen zonder stuur zien, maar bij BMW zal dat niet het geval zijn. Toch durft Irlinger niet te beloven dat het stuur altijd zal blijven: “Misschien zijn er ooit specifieke omstandigheden waardoor we van ons geloof af moeten stappen, maar ik kan me dat nu niet voorstellen.”

De zelfrijdende auto biedt volgens de BMW-topman veel mogelijkheden, juist doordat de bestuurder de keuze heeft: “Het genoegen van autonoom rijden met de mogelijkheid om zelf te genieten van autorijden als je dat wilt, het beste van twee werelden.”