Het nieuwe automerk Faraday Future heeft zijn eerste model gepresenteerd, op de elektronicabeurs CES in Las Vegas. De FF 91 is volledig elektrisch aangedreven en overtreft qua specificaties alle elektrische auto’s die op dit moment te koop zijn.

Maak kennis met Faraday Future. Het merk liet al eerder van zich horen met de spectaculaire FFZero1 concept car en presenteert nu zijn eerste model, de FF 91. In 2018 start de productie. 

De FF 91 is een luxe, zeer snelle en bijzonder grote elektrische auto die deels zelf kan rijden. Het model meet in de lengte maar liefst 5,25 meter en is daarmee langer dan een Mercedes-Benz S-Klasse. Daarnaast is de FF 91 bijna 30 (!) centimeter breder dan de grootste sedan van Mercedes-Benz. Faraday Future belooft dat de passagiers het comfort zullen ervaren van een limousine.

Naast groot is de FF 91 snel, heel snel. Meerdere elektromotoren produceren samen een systeemvermogen van 783 kW, oftewel 1064 pk. Daarmee accelereert de auto in ongeveer 2,5 seconden van 0 naar 100 km/u. Het 130 kWh batterijpakket zorgt voor een (theoretische) actieradius van 700 kilometer.

De FF 91 is voorzien van diverse interessante snufjes. Een daarvan is de ‘lidar’, die uit de ‘motorkap’ omhoog rijst en talloze camera’s en sensoren bevat. Volledig autonoom rijden doet de FF 91 (nog) niet, maar zelf parkeren, zonder dat de bestuurder in de auto aanwezig is, kan wel al. Een andere nieuwe functie is gezichtsherkenning. Daardoor is de FF 91 de eerste auto die écht zonder sleutel is te openen.    

Faraday Future wil zijn modellen uiteindelijk ook in Europa gaan verkopen, maar specifieke informatie daarover is nog niet bekend. Op dit moment kunnen alleen inwoners van de Verenigde Staten, Canada en China de auto reserveren, na een aanbetaling van 5.000 dollar.