Renault-logo

Het onderzoek naar mogelijke manipulatie van Renault bij uitstoottesten gaat de volgende fase in. Het openbaar ministerie in Frankrijk start een juridisch onderzoek tegen het merk. Renault ontkent dat het de regels heeft omzeild.

Na Fiat Chrysler ligt nu ook Renault onder vuur vanwege mogelijke manipulatie van emissietests met zijn dieselmodellen. Het Franse fraude-agentschap DGCCRF heeft de conclusies van zijn onderzoek naar het openbaar ministerie gestuurd en dat start nu een juridisch traject, om te kijken of het merk verantwoordelijk kan worden gehouden voor het leveren van auto’s die 'schadelijk zijn voor mens en dier'. Renault ontkent, net als bij eerdere beschuldigingen, dat het de regels heeft overtreden.

In een verklaring stelt Renault dat zijn auto’s aan alle wettelijke eisen voldoen, zoals die door de Franse en Europese overheden zijn opgesteld. Ook ontkent het merk dat er sjoemelsoftware in zijn auto’s aanwezig zou zijn. Met deze techniek heeft Volkswagen jarenlang emissietesten gemanipuleerd, waarop overal ter wereld autofabrikanten onder een vergrootglas kwamen te liggen. Eerder deze week werd al bekend dat ook Fiat Chrysler wordt verdacht van gesjoemel.

Als de beschuldigingen aan het adres van Renault kloppen, dan gaat het om auto’s die ook in Nederland zijn verkocht. Nederlandse Renault-rijders kunnen niets anders dan de ontwikkelingen in Frankrijk afwachten.