Opel heeft al de Mokka X. De nieuwe Crossland X is zijn praktische broertje, die met 410 liter bagageruimte en een verschuifbare achterbank de Meriva moet doen vergeten.

Hier is de Opel Crossland X! Een compacte SUV die niet alleen de opvolger is van de Meriva maar ook het ruime broertje van de Mokka X. Praktisch en ruim moet je overigens niet verwarren met saai want de Crossland X heeft diverse ontwerptrekjes overgenomen van de hippe stadsauto van Opel, de Adam. Kijk maar naar de bovenste raamlijn met chromen strip en het dak dat in een contrasterende kleur is uitgevoerd.

De Crossland X is 4,21 meter lang en 1,59 meter hoog. Om dat in perspectief te plaatsen: dat is 9 centimeter korter dan de Meriva is en 6 centimeter minder ten opzichte van de Mokka X. Met een hoogte van 1,59 meter is de nieuwe SUV ook lager dan die twee modellen, maar wel 10 centimeter hoger dan de Astra. Opel belooft dat de Crossland X veel ruimte biedt voor passagiers en bagage. De achterbank is over een afstand van 15 centimeter te verschuiven, waardoor de inhoud van de kofferbak varieert van 410 tot 520 liter. Dat zijn serieuze getallen voor een compacte auto. Als de achterbank omlaag geklapt is past er 1.255 liter bagage in de Crossland X.

Opel rust het model uit met moderne rijhulpsystemen, zoals dodehoekdetectie, een noodremsysteem, een achteruitrijcamera en verkeersbordenherkenning. Ook zijn er moderne snufjes als een head-up display en een multimediasysteem met een scherm van maximaal 8 inch groot leverbaar. Opel geeft nog geen details vrij over welke motoren er in de Crossland X geleverd gaan worden, maar kondigt wel aan dat er naast benzine- en dieselmotoren ook een LPG-versie op de planning staat.

Op 1 februari wordt de Crossland X onthuld in Berlijn, in de zomer komt de auto naar Nederland. Voor het noemen van prijzen is het nog te vroeg.