Mercedes-Benz scherpt z'n ontwerpen aan. Het beeldt dit uit met het sculptuur Aesthetics A, dat tegelijkertijd een knipoog is naar de komst van een A-Klasse sedan.

De afgelopen jaren heeft Mercedes-Benz het ontwerp van de modellen vernieuwd om een jonger publiek aan te spreken. Illustratief was de vernieuwing van de A-Klasse in 2012: weg met die tuttige MPV, een fraaie hatchback waarin je gezien kunt worden nam z'n plek in.

De ontwerptaal die hieraan ten grondslag ligt noemt Mercedes 'sensuele puurheid': de auto is een uitdrukking van moderne luxe, die bovendien emotie op mag roepen. Inmiddels is deze ontwerptaal toe aan een aanscherping. Daarbij zal niet langer de nadruk liggen op de lijnen. 

Het merk beeldt dit uit met een scultuur, de Aesthetics A. Deze is ontdaan van onnodige lijnen. Het basisontwerp wordt voortaan juist uitgewerkt met vlakken die onder verschillende hoeken van elkaar komen te staan, zodat licht en schaduw ermee kunnen spelen. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk om proporties en dynamiek te benadrukken.

Mercedes-Benz Aesthetics A

Alle aanstaande compacte Mercedessen worden de komende jaren op deze manier aangepakt. Het vereist dat Mercedes-Benz bij het ontwerpproces niet alleen gebruikmaakt van moderne (tweedimensionale) computertechnieken maar ook van het oude, vertrouwde kleimodel. 

Overigens is de Aesthetics A meer dan een sculptuur die de aanscherping van de ontwerptaal aankondigt. Zo knipogen naam en het '3 box-ontwerp' van het sculptuur naar de komst van een A-Klasse Limousines. Compacte premiumsedans zijn vooral buiten Europa populair. Of zo'n model ook in Nederland op de markt komt zullen we te zijner tijd leren.