Kia doet het: een model vervangen dat er nog fris uitziet. Een nieuwe Rio is dan ook meer luxe dan noodzaak, het merk neemt het compacte segment zeer serieus. Rondom Lissabon voelen we de vierde generatie van het model aan de tand.

Bij Portugal denk je misschien aan zon, maar het is bewolkt en regenachtig in Lissabon. De nieuwe Rio moet dus voor de vrolijke noot zorgen. Het rode exemplaar dat we voor de eerste ronde mee op pad nemen doet dat zeker. Het ontwerp is minder frivool dan dat van het uitgaande model, maar de nieuwe Rio ziet er modern en volwassen uit. Die termen gaan ook op voor het interieur. Verwacht geen verrassingen, maar alles ziet er degelijk uit en voelt ook zo aan. Het 7 inch aanraakscherm werkt snel en intuitief. Ruimte is er meer dan genoeg, voor zowel de bestuurder en bijrijder als de passagiers achterin. De nieuwe Rio, die 1,5 centimeter langer is dan zijn voorganger, is een van de ruimste auto’s in zijn segment als het gaat om ruimte op de achterbank.

Kia Rio

Dieselen

De nieuwe Rio wordt leverbaar met twee benzinemotoren en een diesel. Hoe de 1.0 T-GDI benzine-uitvoering bevalt lees je binnenkort in de uitgebreide test, voor nu zoomen we in op de 1.4 CRDi dieselmotor. Deze fijne motor laat alleen bij fors accelereren zijn ware dieselaard horen. Met 90 pk en 240 Nm is de motor krachtig genoeg voor de Rio, vanaf zo'n 1.600 tpm trekt het machientje gewillig aan de compacte Kia. De zesversnellingsbak schakelt soepel en licht.

Op de slechte wegen in de heuvels aan de Portugese kust laat de Rio zich niet van de wijs brengen. Het is een typische ‘niets-aan-de-hand-auto’. De vering van de dieselversie is vrij stevig, maar niet te hard. Het gevolg: een goede wegligging en nauwelijks overhellen in bochten. De besturing is precies goed: niet te licht en niet te zwaar.

De nieuwe Kia Rio is er vanaf 15.735 euro, de dieseluitvoering begint bij 21.495 euro. Met die prijzen zit de Rio in het hart van het compacte segment, maar zijn kwaliteiten schurken tegen die van de top aan.

Lees hier de volledige rijtest van de nieuwe Kia Rio op Autokopen.nl.