EuroNCAP heeft de resultaten bekend gemaakt van zes nieuwe botsproeven. De Alfa Romeo Stelvio, Hyundai i30, Opel Insignia, Seat Ibiza en Volkswagen Arteon scoren het maximale aantal van vijf sterren.

Zes nieuwe modellen zijn door crashtestorganisatie EuroNCAP tegen de muur gezet. De Alfa Romeo Stelvio, Hyundai i30, Opel Insignia, Seat Ibiza en Volkswagen Arteon halen de maximale score van vijf sterren, de Honda Civic komt tot vier.

Vooral de score van de Seat Ibiza is indrukwekkend, het komt niet vaak voor dat compacte auto’s vijf sterren halen met hun standaarduitrusting. Mede doordat de Ibiza ongeacht de uitvoering is voorzien van diverse actieve veiligheidssystemen, gaat de kleine Seat met de maximale score naar huis.

De Stelvio scoort van alle auto’s het hoogst op het onderdeel inzittendenbescherming (97 procent), de Volkswagen Arteon maakt indruk door zeer hoge scores op de andere drie onderdelen: bescherming van kinderen, bescherming van voetgangers en actieve veiligheidssystemen. De Honda Civic loopt zijn vijfde ster mis omdat de bescherming van kinderen met 67 procent net niet hoog genoeg is voor de maximale score. Bij alle andere tests haalt de Civic meer punten dan zijn directe concurrent Hyundai i30, die wél met 5 sterren kan pronken.

Naast de zes nieuwe modellen heeft EuroNCAP de Ford Mustang opnieuw beoordeeld. Ford rust de coupé vanaf deze maand standaard uit met enkele actieve veiligheidssystemen, waardoor de auto er een ster bij krijgt. Daarmee komt het totaal op drie.