Jeep Switchback

Eind dit jaar onthult Jeep de geheel nieuwe Wrangler. Nu al kunnen we de eerste specificaties onthullen.  

De huidige, derde generatie Jeep Wrangler is inmiddels 10 jaar oud en dus is het tijd voor een geheel nieuw ontworpen model. Deze wordt 28 of 29 november onthuld, aan de vooravond van de Los Angeles Auto Show. De offroader wordt dan ook in productie genomen en zal aan het eind van zomer 2018 naar Europa komen.

Eerste weetjes

Verschillende bronnen brengen reeds de eerste details over de nieuwkomer naar buiten. Zo heeft het Britse magazine AutoExpress met Jeep-topman Mike Manley gesproken, die denkt dat we 'versteld zullen staan' over de mate waarin het merk erin geslaagd is 'zaken als vaardigheden, zuinigheid, rijcomfort, geluid' te verbeteren. Hoewel Jeep - vanwege de robuustheid- nog altijd staal toepast zou de nieuwe Wrangler een stuk minder wegen.

Het iconische basis ontwerp, met de naar achter geplaatste cabine, uitgeklopte wielkasten en de grille met zeven uitgestanste balken blijft. Een aantal ontwerpdetails van de eerder dit jaar getoonde conceptcar Jeep Switchback worden opgenomen in de Wrangler. Het gaat om zaken als de lichtunits en de 'donut' deuren.

Je zult er versteld van staan in hoeverre we zaken als vaardigheden, zuinigheid, rijcomfort en geluid hebben kunnen verbeteren

Nieuwigheden zoals een startknop en een start/stop-systeem komen naar voren uit foto's en brochures, gelekt tijdens een dealerbijeenkomst en gepubliceerd op de JL Wrangler Forums. Noemenswaardig is de zogenaamde Power Sliding Hard Top, een open te schuiven en mogelijk zelfs verwijderbaar dak. 

Klaar voor elektrificering

Bij de Amerikaanse showroomintroductie zal de Wrangler met twee motoren worden aangeboden: een vernieuwde 3.6 Pentastar V6-benzinekrachtbron (die in de huidige Wrangler 284 pk levert) en een nieuwe 2.0 viercilinder turbomotor met de bijnaam Hurricane - een knipoog naar de legendarische Willys Hurricane-motor uit de klassieke Jeep CJ. Eind 2018 verschijnt een 3,0 liter V6-dieselmotor voor de Wrangler.

Interessant is dat het nieuwe Wrangler-platform 'toekomstbestendig is' - gereed voor hybride of elektrische aandrijving. Topman Manley: "We hebben zulke plannen en we hebben de technologie." In een interview eerder dit jaar, eveneens met AutoExpress, gaf hij aan dat Jeep diverse opties, 'van milde 48 Volt-systemen tot volledig elektrisch', onderzoekt, maar dat hij die laatste mogelijkheid niet geschikt acht voor de Wrangler. Hybride aandrijving wel, 'vanwege de kenmerken ervan': naast het beschikbare koppel zou ook de voertuigcontrole er wel bij varen. We zijn benieuwd...