De eerste foto’s lekten gisteren al uit, vandaag presenteert BMW de 6 Serie Gran Turismo officieel. De opvolger van de 5 Serie GT is lichter, groter, ruimer, sneller, zuiniger en veiliger.

De 5 Serie Gran Turismo heeft een opvolger en die heet 6 Serie Gran Turismo. BMW positioneert het nieuwe model een stapje hoger en dat is te zien aan de afmetingen. De 6 Serie GT is bijna 9 centimeter langer dan zijn voorganger, maar ook 2 centimeter lager. Toch is de hoofdruimte achterin verbeterd, volgens BMW. De passagiers zitten op seperate stoelen, die omlaag zijn te klappen voor meer bagageruimte. Standaard meet de kofferbak 610 liter, dat is maar liefst 110 liter meer dan voorheen. Met de achterstoelen omlaag ontstaat er 1.800 liter laadruimte.

Voorin zit je hoger dan in de 5 Serie Sedan, voor een goed overzicht op de weg. Het dashboard komt grotendeels overeen met dat van de 5 Serie en heeft dus ook hetzelfde 10,25 inch beeldscherm. Dat is te bedienen via aanraking, gebaren of met een draaiknop. Alle hypermoderne functies en rijhulpsystemen uit de 5 Serie Sedan zijn ook verkrijgbaar in de 6 Serie Gran Turismo.

De nieuwe GT is 150 kilogram lichter dan zijn voorganger. Samen met de verbeterde aerodynamica en zuinigere motoren zorgt dat voor een lager verbruik, tot wel 15 procent. BMW biedt drie motoren aan in de GT. Het instapmodel in de 630i, met 258 pk sterke 2.0 benzinemotor. Daarboven staat de 3.0 zescilinder in de 640i, die motor heeft 340 pk. BMW biedt daarnaast een zescilinder dieselmotor met 265 pk aan. Vierwielaandrijving is verkrijgbaar op de 640i en 630d, een achttraps automaat is op alle motorversies standaard.

Om te benadrukken dat comfort met een hoofdletter C wordt geschreven bij de Gran Turismo, is de auto standaard uitgerust met luchtvering en automatische niveauregeling. Optioneel levert BMW adaptieve vering en actieve rolstabilisatie, voor nog meer comfort.

De 6 Serie Gran Turismo debuteert op de autoshow van Frankfurt in september. In november verschijnt het model in de showroom, de prijzen zijn nog niet bekend.

Update 11.30 uur: nu met video en heel veel foto's.