Apple-logo

Voor het eerst heeft Apple officieel bevestigd dat het werkt aan zelfrijdende auto's. "We focusen op autonome systemen", zegt CEO Tim Cook in een tv-interview. 

Het televisie-interview voor Bloomberg TV dateert al van eerder deze maand, maar is pas de afgelopen dagen uitgezonden. Apple-baas Tim Cook spreekt erin over 'de moeder aller AI-projecten', kunstmatige intelligentie voor zelfrijdende auto's. Hij gebruikt deze omschrijving omdat 'het waarschijnlijk een van de moeilijkste AI-projecten is om aan te werken'. 

Autonome systemen

Sinds 2014 werkt Apple aan Project Titan, dat oorspronkelijk als doel had een feitelijke auto, de zogenaamde 'iCar', te ontwikkelen. Vorig jaar is de focus beperkt tot autonome systemen. Zulke computerprogramma's zouden trouwens méér kunnen dan alleen auto's uit zichzelf laten rijden. Cook gaat niet op de details in maar zegt dat de 'kerntechnologie' voor Apple van belang is. 

Technologieanalisten gaan ervan uit dat Apple niet de zoveelste zelfrijdende autotechniek op de markt wil brengen maar deze een stap verder ontwikkelt. Zij zien mogelijkheden zoals een besturingssysteem dat ook de diverse apps in en rondom de auto's zou controleren, programmatuur voor aansluiting bij verwante sectoren - Apple is bijvoorbeeld een van de investeerders in autodeelbedrijf Uber -, maar ook augmented reality waarbij informatie op de voorruit van de auto wordt afgebeeld in plaats van op displays. De frameworks voor machine-leren en andere techniek die Apple afgelopen week presenteerde bieden er de mogelijkheden voor.

What's next: deelauto's en elektrische auto's?

Om de achterstand tot concurrent Waymo (de zelfrijdende autodivisie van Googles moederbedrijf Alphabet) en autofabrikanten in te lopen móét Apple ook wel met iets bijzonders komen. Wat de iCar betreft - 'Komt deze er ooit nog?' - houdt Apple een slag om de arm. Cook ziet drie interessante innovatietrends waarin het techbedrijf een rol zou kunnen spelen: naast zelfrijdende auto's en app-gebaseerde deelauto's ook elektrische mobiliteit. "We zullen zien waar het ons brengt" is alles wat Cook erover kwijt wil.