Suzuki presenteert de nieuwe Swift voor het eerst op Europese bodem. Deze auto is en blijft de sportieve keuze in de Suzuki-showroom.

De nieuwe Swift moet de ‘emotionele’ auto zijn in het assortiment van compacte Suzuki’s. De Baleno is de praktisch keuze, de Swift die van de sportieve rijder die iets minder ruimte nodig heeft. Maar, Suzuki heeft serieuze vooruitgang geboekt op dat gebied. Op alle zitplaatsen is er merkbaar meer bewegingsruimte en ook de kofferbak is veel bruikbaarder dan voorheen, doordat er ruim 50 liter meer inhoud beschikbaar is.

“De nieuwe Swift is de trekker in het compacte segment, de reden waarom mensen naar de showroom komen”, legt de woordvoerder uit. “Qua rijden is hij sportiever dan de Baleno.” Dat zie je ook aan het dashboard, dat geen kopie is van zijn broer maar een duidelijk sportievere uitstraling heeft door de ronde ventilatieroosters.

De grote vraag bij een sportief georiënteerd model is natuurlijk: komt er nog een snelle Sport-uitvoering zoals die er van de uitgaande Swift ook was? Het antwoord daarop moet de woordvoerder ons schuldig blijven: “Ik zou zeggen van wel, maar in Japan doen ze er nog geheimzinnig over dus voor hetzelfde geld komt ‘ie niet.” Voorlopig zijn de eerder aangekondigde 1.2 en 1.0 turbo de enige benzinemotoren die Suzuki levert in de Swift.

Eind maart verwacht de importeur de prijzen bekend te kunnen maken. Ze zullen op het niveau van die van de Baleno liggen en dus bij zo’n 15.500 euro beginnen.