Tesla Model 3

Het is alweer een tijdje stil rondom Tesla’s nieuwe Model 3. Maar als alles volgens plan verloopt, moet de productie van de auto in juli beginnen.

Zelden was er een auto die zo’n grote hype veroorzaakte. Binnen enkele weken nadat Tesla de Model 3 onthulde stroomden er honderdduizenden pre-orders binnen. De teller staat nu op zo’n 373.000. Dat zijn bijna 4,5 keer zoveel auto’s als Tesla vorig jaar bouwde. Een nieuwe fabriek met een hogere productiecapaciteit, door Tesla de Giga Factory genoemd, moet de enorme vraag naar het model enigszins opvangen. Het is inmiddels alweer een tijdje stil rondom het nieuwe model, maar het merk plant nog altijd om de productie in juli te laten starten.

Voordat het zover is wil Tesla nieuwe aandelen uitgeven om meer geld op te halen. Topman Elon Musk heeft analisten in een conference call verteld dat het geld niet noodzakelijk is om de productie van de Model 3 te laten beginnen. Maar zonder extra geld scheert het merk langs de rand van de afgrond, als er dan tegenslagen zijn heeft het bedrijf niet genoeg reserves om dat op te vangen. Daarom is er meer zekerheid nodig.

Voor Nederlandse klanten die zich hebben ingeschreven op de Model 3 begint de levering zeer waarschijnlijk begin 2018. Als je nu een Model 3 bestelt dan krijg je de auto niet eerder dan halverwege volgend jaar geleverd. De Nederlandse prijzen zijn overigens nog altijd niet bekend, die volgen later dit jaar. Tesla Nederland meldt vooralsnog de Amerikaanse vanafprijs van 35.000 dollar. In Nederland gaat de auto waarschijnlijk meer dan 40.000 euro kosten.