Lexus LS

Is de tijd van de klassieke sedan voorbij? Volgens Lexus kan deze carrosserievorm alleen overleven als automerken het concept vernieuwen.

Door de opkomst van cross-overs staat de toekomst van de klassieke sedan op het spel. De populariteit van SUV’s gaat vaak ten koste van sedans en daarom moet het concept volgens Lexus vernieuwd worden. Topman Tokuo Fukuichi zegt tegen Automotive News dat de sedan als autoconcept alleen kan overleven door te evolueren: “De tijd van de klassieke sedan is voorbij.”

Sedans moeten volgens de Lexus-topman betere, meer onderscheidende rij-eigenschappen bieden ten opzichte van SUV's. Die uitdaging is nodig omdat de ontwikkeling bij SUV’s snel gaat. “SUV’s rijden als comfortabele auto’s nu, niet meer zoals de lompe terreinwagens van vroeger”, aldus Fukuichi. Hij wil daarmee zeggen dat 'klassieke' modellen meer zoals een sportauto moeten rijden, uiteraard zonder dat er op comfort wordt ingeleverd. 

Het ontwerp van veel sedans is te conservatief. Om jongere rijders aan te trekken moet het design meer casual worden. Lexus heeft dat zelf al gedaan bij de nieuwe generatie LS door de auto meer als een fastback uit te voeren, met een langgerekte daklijn die bijna direct overloopt in de achterkant. Op die manier denkt Lexus dat de sedan ook qua design een aantrekkelijk alternatief blijft voor SUV's.