De nieuwe generatie Mercedes-Benz A-Klasse is het eerste model dat op een nieuw, voorwielaangedreven platform staat. Op deze bodemplaat komen uiteindelijk acht modellen te staan, maar die zijn niet allemaal voor de Europese markt bestemd.

Het nieuwe platform dat Mercedes-Benz heeft ontwikkeld voor de volgende generatie compacte modellen, wordt gebruikt voor maar liefst acht modellen. De volgende generatie A-Klasse is de eerste en die komt ook als sedan. Mercedes-Benz gaf vorige maand op de autoshow van Shanghai al een preview van die laatste, met de Concept A Sedan (foto's). Overigens is nog niet zeker of de sedan ook naar Nederland komt.

De twee A-Klasse varianten zijn de eerste twee, maar daar blijft het dus niet bij. Merkdirecteur Ola Källenius heeft tegen Car and Driver gezegd dat er in totaal maar liefst acht modellen op het nieuwe platform komen te staan. Een aantal daarvan kennen we nu ook al: de B-Klasse, de GLA, de CLA Coupé en de CLA Shooting Brake. De nieuwe generaties van die modellen krijgen ook de nieuwe bodemplaat. Helemaal nieuw is de GLB, die door Mercedes-Benz nog niet is bevestigd maar waarover al langer geruchten gaan. Dit model moet een soort kleine G-Klasse worden. 

Als je hebt meegeteld dan zit je nu op zeven modellen, de achtste is waarschijnlijk een A-Klasse-variant die alleen in China op de markt komt.