De Golf GTI is in 40 jaar tijd steeds groter, sterker en zwaarder geworden. Met de Up! GTI keert Volkswagen terug naar de roots van de GTI.

Volkswagen presenteert volgende week tijdens de jaarlijkse GTI-meeting bij de Oostenrijkse Wörthersee de Up! GTI Concept. Neem het woord ‘concept’ niet al te serieus, de auto is zo goed als productierijp. Dat moet ook wel, want begin 2018 komt de Up! GTI op de markt.

Volkswagen keert met de Up! terug naar de roots van de GTI. De eerste Golf met de beroemde lettercombinatie kwam 41 jaar geleden op de markt. In de jaren die volgden is de Golf steeds groter geworden en als logisch gevolg ook zwaarder en sterker. De Up! GTI komt qua prestaties, specificaties en gewicht dicht in de buurt van de eerste Golf GTI.

De Up! heeft uiteraard geen 1.6-motor zoals 'het origineel', maar een moderne 1.0 TSI. Die heeft een vermogen van 115 pk en een koppel van 230 Nm, goed voor een 0-100 km/u sprintje in 8,8 seconden en een topsnelheid van 197 km/u. De Up! GTI is aangekleed met een rode streep in de grille, honingraat luchtroosters, striping op de zijkant en 17 inch lichtmetalen wielen. Het interieur is uiteraard voorzien van de bekende ruitjesbekleding op de stoelen en sportieve elementen, zoals een GTI pookknop en een sportstuur.