Lotus komt in handen van Geely

Volvo-eigenaar Geely neemt een belang van 51 procent in Lotus. De Chinese autobouwer wil het potentieel van Lotus ‘volledig benutten’.

Volvo en Lotus worden zusjes. Geely koopt een belang van 51 procent in Lotus en krijgt daarmee de volledige zeggenschap over het Britse sportautomerk. De overname moet in juli definitief worden. De huidige eigenaar van Lotus is Proton, een Maleisisch automerk dat in zwaar weer zit. Ook dat merk komt (deels) in handen van het Chinese bedrijf. Geely was al eigenaar van Volvo.

Geely wil het volledige potentieel van Lotus benutten. Het Britse merk is de laatste jaren een beetje in de vergetelheid geraakt, omdat er nauwelijks geld was om nieuwe auto’s op de markt te brengen. Geely wil Lotus nieuwe glans geven door nieuwe modellen en technieken te ontwikkelen.

Dat kan niet alleen omdat Geely kapitaalkrachtig is, maar ook omdat Lotus nu kan samenwerken met de andere merken binnen het concern. Lotus krijgt de beschikking over kennis en nieuwe techniek, waardoor het eenvoudiger en goedkoper is om nieuwe auto’s te ontwikkelen.