Dat Rolls-Royce auto's exclusief kan aankleden heeft het inmiddels ruimschoots bewezen. Met de unieke Sweptail laat het luxemerk zien dat het ook als carrosseriebouwer uit de voeten kan.

Vandaag presenteert Rolls-Royce aan het Italiaanse Comomeer de Sweptail, een unieke limousine gebouwd in opdracht van een verzamelaar van exclusieve automobielen, superjachten en vliegtuigen. Het pronkstuk op het Concorso d'Eleganza Villa d'Este is Rolls-Royces antwoord op diens verzoek om een moderne auto te leveren, met de grandeur van limousines van een eeuw geleden en geïnspireerd op moderne en antieke jachten.

De naam van de resulterende auto - Sweptail - roept natuurlijk direct de klassieke carrosserievorm in herinnering die aan de achterzijde dramatisch naar beneden loopt. Eenzelfde vorm is met een sterk staaltje innovatie gerealiseerd: het bijna uit een stuk bestaande glazen panoramadak loopt aan de achterzijde naar beneden door, de bodyplaten achteraan volgen deze tapse vorm. De onderzijde heeft achteraan geen scherp afgetekend einde, maar loopt rond naar de onderzijde toe - een referentie aan jachten. 

Rolls-Royce Sweptail

Terwijl het interieur van de meeste exclusieve Royces bulkt van de overdaad is dat van de Sweptail juist minimalistisch gehouden. Achter de tweezits GT-stoelconfiguratie zien we een houten afscheiding zoals op luxeschepen, gevolgd door een hoedenplank. Die vult de 'druppelvorm' van de Sweptail aan de binnenzijde in. Zowel het hout en het leder zijn in contrasterende kleuren uitgevoerd. 

Een van de leuke gadgets in de Rolls-Royce Sweptail zijn de laptoptassen, verborgen achter de portieren. Deze zijn handgemaakt van koolstofvezel en leder om bij de auto te passen. Ook een bagageset achterin ontbreekt niet. Volgens de Britse krant The Telegraph heeft de auto een verbluffend bedrag van 10 millioen Britse pond gekost, omgerekend 11,5 miljoen euro.