Recente botsproeven met acht auto's hebben prima resultaten opgeleverd: veiligheidsinstituut EuroNCAP geeft niet alleen de Volvo XC60 goede cijfers maar ook de compacte modellen.

EuroNCAP maakt de resultaten bekend van nieuwe crashtests. Liefst acht nieuwe modellen zijn van alle kanten met grote krachten beproefd. Kopers mogen blij zijn: alle auto's hebben de maximum score van vijf sterren ontvangen en behoren dus tot de veiligste modellen die te bestellen zijn. De Volvo XC60 presteert zelfs het beste van alle modellen die in 2017 onder handen zijn genomen door EuroNCAP - nog iets beter dan grote broer XC90. Met een 98 procent score voor volwassenenveiligheid kunnen de inzittenden voorin zich oprecht veilig voelen. 

Nu verwachten we van Volvo, het merk dat het meest doet aan veiligheidsonderzoek en -ontwikkeling, niet anders. EuroNCAP is vooral onder de indruk van de compacte modellen. Die scoren steeds beter doordat ook deze tegenwoordig worden uitgerust met een trits aan veiligheidssnufjes. De Safety Assist-resultaten van kleinere auto's laten weliswaar voor het merendeel een percentage rond de 60 procent zien, maar er zijn ook uitschieters naar boven waaronder de iets grotere Volkswagen T-Roc en Mitsubishi Eclipse Cross. 

Volgend jaar strengere eisen

Als minpuntje noemt het veiligheidsinstituut het ontbreken van een automatisch remsysteem op de compacte MPV's Opel Crossland X en Citroën C3 Aircross. Dankzij andere veiligheidssystemen krijgen deze modellen toch een voldoende voor Safety Assist.

Volgend jaar maakt EuroNCAP de eisen strenger. Bovendien komen er nieuwe tests bij. Voor nieuwe modellen wordt het dan moeilijker vijf sterren te halen. Hiermee stimuleert de veiligheidsorganisatie autofabrikanten omnog betere veiligheidstechnologie te ontwikkelen.

EuroNCAP crashtest resultaten november 2017
Model

Volwassenen-

veiligheid

Kinder-

veiligheid

Voetganger-

veiligheid

Safety Assist
Volvo XC60 98 procent 87 procent 76 procent 95 procent
Volkswagen T-Roc 96 procent 87 procent 79 procent 71 procent
Skoda Karoq 93 procent 79 procent 73 procent 58 procent
Mitsubishi Eclipse Cross 97 procent 78 procent 80 procent 71 procent
Citroën C3 Aircross 85 procent 82 procent 64 procent 60 procent
Opel Crossland X 85 procent 84 procent 62 procent 57 procent
Volkswagen Polo 96 procent 85 procent 76 procent 59 procent
Seat Arona 95 procent 80 procent 77 procent 60 procent