Seat Leon Cristobal Concept

In Barcelona demonstreert Seat haar nieuwste veiligheidstechnologieën in de Leon Cristobal conceptcar. De oplossingen moeten de meest voorkomende oorzaken van ongevallen verminderen.

Seat is aanwezig op de conferentie Smart City Expo, waar de langetermijnstrategie van de stad Barcelona - veilig, efficiënt, duurzaam en rechtvaardig - gedemonstreed wordt in uitgewerkte, concrete stadsplannen. Het automerk doet op alle vier de terreinen mee maar interessant voor ons is vooral de pijler 'veilig'. 

Seat geeft daar invulling aan met de Leon Cristobal conceptcar, waarin de nieuwste veiligheidssnufjes van het merk zitten - en die we op termijn in de reguliere Seat-modellen zullen terugzien. Het Spaanse merk wil met de techniek de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen tegengaan: afleiding, sufheid, te hard rijden en rijden met alcohol op. 

Beschermheilige en beschermengel

De Leon Cristobal - Sint Christoffel is de beschermheilige van reizigers - heeft een ingebouwd alcoholslot en een 'mentor'. Laatstgenoemde is een app waarmee ouders (zonder dat zijzelf in de auto zitten) hun rijdende kinderen kunnen monitoren en diens snelheid kunnen beperken.

Een camera zorgt voor beter zicht achteraan en elimineert de dode hoek. De 'drive-coach' geeft volledig te personaliseren, gesproken veiligheidswaarschuwingen. Met de ingebouwde 'black box' worden data, inclusief beelden, opgeslagen en naar een smartphone gezonden in het geval van een ongeval.

Maar een ongeluk voorkomen is natuurlijk het belangrijkst. Daarvoor kun je alle vijftien actieve en passieve veiligheidssystemen in de Cristobal tegelijk activeren, met de Guardian angel mode (beschermengel-modus).